x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Intoxicare statistică. Vezi aici de ce Bucureştiul nu are mai mulţi turişti decât Atena sau Veneţia

Intoxicare statistică. Vezi aici de ce Bucureştiul nu are mai mulţi turişti decât Atena sau Veneţia

de Elena Stan    |    13 Ian 2012   •   21:00
Intoxicare statistică. Vezi aici de ce Bucureştiul nu are mai mulţi turişti decât Atena sau Veneţia

O ultima statistica scoasa pe piata de Euromonitor International pune Bucurestiul pe harta turistica a lumii cu o cifra surprinzatoare: 2,1 milioane de vizitatori straini in 2010.

Cu acest numar de vizitatori, Bucurestiul ajunge pe locul 55 in lume in ierarhie si depaseste orase traditional turistice: Atena, Venetia, Florenta, Rio de Janeiro. Statistica vine sa sprijine pozitia trimumfalista a ministrului de resort care, iata, poate sa spuna ca programele de promovare a turismului romanesc pe care le deruleaza dau rapid roade.

Bucurestiul nu are cum sa fie mai vizitat decat Athena, Venetia sau Rio de Janeiro, potrivit specialistilor din turism. Astfel, statistica facuta publica, zilele trecute, de Euromonitor International este o facatura, o intoxicare.

“De cativa ani, numarul turistilor in Bucuresti este cam acelasi, in jur de un milion. Dintre acestia, jumatate sunt straini si jumatate sunt romani. Nu stiu ce algoritm au folosit cei de la Euromonitor International, sau ce date au stat la baza calculelor facute de ei, de au ajuns la concluzia ca Bucurestiul a avut 2,1 milioane de vizitatori straini in 2010. Este imposibil ca aceasta informatie sa fie reala', ne-a declarat Traian Badulescu, consultant turistic. “Daca Bucurestiul ar avea 2,1 milioane de vizitatori, in general, nu straini, asa cum se precizeaza in statistica de la Euromonitor International, ar fi coada la toate punctele de intrare in oras. Ar insemna sa vina autocare intregi de copii, cu parinti cu tot, de la Lehliu Gara in fiecare zi. Nu stiu cum au ajuns cei de la Euromonitor la aceasta concluzie, nu stiu cine i-a platit si de unde provin aceste date. Este o intoxicare, nu este o informatie corecta', ne-a explicat Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

Acesta ne-a explicat care este diferenta dintre vizitator si turist, insa, cu toate acestea sustine ca informatia nu este conforma cu realitatea. “Vizitator este cel care vine si viziteaza Muzeul Taranului Roman, mananca undeva in oras si pleaca din Capitala. Turistul este cel care vine si se cazeaza, cel putin o noapte, la un hotel din Capitala. Romania are, anual, circa 1 milion de turisti straini, la nivel national. Este imposibil ca Bucurestiul sa fie vizitat de 2,1 milioane de persoane. Datele de la Euromonitor International nu “se pupa' cu datele oficiale, cu realitatea', explica Mihai Rajnita.

Acesta ne-a sugerat sa nu bagam in seama datele facute publice de Euromonitor International deoarece este exclus ca ele sa fie reale. “Nu stiu cine le-a comunicat aceste date. Parerea mea este ca nu trebuie bagate in seama', a spus Rajnita.

Oficilalul ne-a spus ca in Bucuresti sunt in jur de 180 de structuri de primire turistica cu functiuni de cazare, cu o capacitate de circa 10.000 de camere. Rajnita ne-a mai spus ca gradul de ocupare in structurile de primire turistica din Romania nu a depasit 50%- 55% dupa 1990, cand era de 85%. In plus, din cauza crizei, sejurul mediu a inregistrat o scadere. “Durata sejurului mediu era de 2,18 innoptari in Bucuresti, insa din cauza crizei acesta a scazut. Strainii care aveau afaceri in Bucuresti vin si isi rezolva totul intr-o zi, si nu se mai cazeaza, sau nu mai vin deloc', ne-a mai declarat Rajnita.

In anul 2010, numarul sosirilor turistilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare a fost de 6 milioane de turisti, din care 4,7 milioane au fost romani si 1,3 milioane au fost straini, potrivit Institutului National de Statistica.

Cel mai vizitat oras din lume in 2010 a fost Hong Kong, cu aproape 20 de milioane de turisti straini, urmat de Singapore (18,2 milioane) si Londra (14,5 milioane), potrivit topului realizat de Euromonitor International. Macau, capitala mondiala a jocurilor de noroc, a atras peste 13 milioane de turisti straini, cu 25,9% mai multi decat in 2009, ocupand locul al patrulea in top 100.

×
Subiecte în articol: turism bucuresti