x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Invazie de falsuri

Invazie de falsuri

09 Mai 2005   •   00:00

Romania este invadata de marfuri contrafacute. Peste 60% din produsele care se vand sunt piratate, copii de calitate indoielnica ale celor originale.



  • de DANIELA IVAN

  • IN TOP. Bauturile sunt dintre cele mai contrafacute produse
    Noua din 10 sticle cu tuica sau cu palinca sunt false, sase din 10 parfumuri de lux sunt contrafacute, unul din 10 absorbante, iar exemplele ar putea continua. Circa 60% din marfurile care se comercializeaza in tara noastra nu sunt conforme cu ceea ce scrie pe ambalaj sau pe eticheta. "La nivel mondial, un sfert din schimburile comerciale se realizeaza cu produse-pirat", a declarat Dan Docan, directorul Imprimeriei si presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), la seminarul Crearea si Protejarea Marcilor.

    PARFUMURI. Dintr-o piata totala care se ridica la 50 milioane de euro, mai mult de jumatate este neagra, adica este formata din marfuri introduse clandestin in tara sau din falsuri grosolane, a declarat Cristina Lazar, directorul general al firmei Prestige. Ea i-a sfatuit pe cei care vor sa fie siguri ca achizitioneaza un original sa fie atenti la modul cum arata ambalajul si sticla. In plus, trebuie stiut ca firmele mari isi protejeaza produsele cu ajutorul unei holograme amplasate pe fiecare cutie.

    COSMETICE. "Am observat o intensificare a contrafacerilor, incepand de la jumatatea anului trecut. Daca pana atunci produsele nu erau falsificate decat in mod sporadic, acum lucrurile s-au schimbat", spune Ramona Brad, reprezentantul Procter & Gamble Romania. In acest moment, cele mai falsificate cosmetice sunt absorbantele, in proportie de 10%, si sampoanele (cu 7% din piata).

    MEDICAMENTE. Grav este ca se falsifica si medicamentele. In Romania nu exista statistici privind numarul de contrafaceri ale produselor farmaceutice, insa la nivel mondial datele sunt alarmante. In top se afla antibioticele, cu 28%, urmate de hormoni si steroizi, cu 12%, respectiv 10%. Un medicament falsificat nu contine substantele necesare refacerii organismului si, prin urmare, nu are nici un efect benefic. "Statisticile arata ca, in Africa, circa 20% din decesuri sunt cauzate de folosirea medicamentelor falsificate", spune Nadia Comanescu, reprezentantul firmei Antibiotice Iasi.

    PALINCA. In tara noastra, tuica si palinca sunt cele mai falsificate produse. "Peste 90% din spirtoase se produc in economia gri si subterana", a opinat Romulus Dascalu, presedintele patronatului de profil Garant. El a adaugat ca "exista peste 30.000 de cazane care produc ilegal si care nu sunt aduse la suprafata". Piata de spirtoase din Romania se ridica la un miliard de euro/an, conform estimarilor Garant.

    ×
    Subiecte în articol: economic