x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitii alternative

Investitii alternative

24 Mar 2005   •   00:00

Creste numarul investitorilor in fonduri mutuale. Totusi prea multi inca nu cunosc sau nu cred in avantajul de a-si plasa economiile prin profesionisti care stiu mai bine sa "negocieze" cu incertitudinile financiare legate de sosirea speculatorilor straini.

  • de ADRIAN N. IONESCU
  • TEAMA. Populatia prefera sa investeasca in bunuri in loc sa investeasca pe bursa
    Numarul investitorilor in fondurile mutuale a crescut, in medie, cu 1,1% in ianuarie si februarie, ajungand la 63.348, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Activele nete ale fondurilor au crescut in ianuarie cu 4,5% si cu 5,75% in februarie, pana la 5,120 miliarde de lei, de la 4.643,9 miliarde lei (114,6 milioane euro), in decembrie 2004.

    PERSPECTIVA. Desi prea mica in comparatie cu cresterea averii administrate prin fonduri, cea a numarului de investitori arata un oarecare efect mobilizator al perspectivei liberalizarii accesului speculatorilor straini pe pietele financiare romanesti. Aceasta perspectiva a condus la scaderea dobanzilor, fenomen caruia societatile care administreaza fondurile mutuale ii fac fata mai bine, pentru ca pot negocia dobanzile cu bancile. De pilda, fondurile de investitii sunt mai flexibile si pentru ca, avand de oferit sume incomparabil mai mari, pot obtine termene mai scurte, care nu sunt accesibile oricui se prezinta la un ghiseu bancar. "Lipsa de informare si nu saracia face ca numarul investitorilor in fonduri mutuale sa nu fie mai mare", spune Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest, care administreaza patru fonduri mutuale.

    SPECULATII. "Liberalizarea contului de capital va avea efecte moderate in cresterea activelor fondurilor, pe termen scurt randamentele fiind in scadere rapida la depozite bancare si titluri de stat. Cine a intrat pana acum a facut foarte bine", apreciaza Eugen Voicu. Totusi, "randamentele vor fi cu 2-4 procente peste cele din pietele mature". Dan Nicu, presedintele UNOPC, crede ca "in special fondurile cu profil monetar vor fi in atentia investitorilor straini". Si fondurile mutuale care investesc in actiuni la bursa ar putea fi incurajate indirect, tocmai pentru ca investitorii straini vor putea detine depozite bancare. Acestia au deja acces pe piata de capital.

    SINDROMUL FNI. "Investitorii potentiali sufera din ce in ce mai putin de acest sindrom", crede Dan Nicu. "Nu sunt cunoscute avantajele fondurilor de investitii: diversificarea plasamentelor, managementul profesionist de portofolii, rolul bancii depozitare (care calculeaza valoarea activelor - n.r.), dispersia riscului", adauga directorul SGAM. Riscul este controlat si transparent, este un risc de piata si nu de frauda, fondurile fiind acum strict supravegheate, dupa reguli mult mai severe.

    ×
    Subiecte în articol: economic