x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitii - Romania este la capitolul "si altii"

Investitii - Romania este la capitolul "si altii"

23 Sep 2004   •   00:00

In ultimii zece ani, Croatia a atras de trei ori mai multe investitii straine decat Bulgaria si de patru ori mai multe decat Romania, dar cifra reprezinta abia 54% din totalul investitiilor facute in Cehia.

CAMPIONII. Investitorii straini in Croatia au fost interesati cel mai mult de sectorul de servicii, in special de telecomunicatii si banci. Dintre tarile din Europa Centrala si de Est aflate in tranzitie, Cehia si Ungaria au atras in ultimii zece ani (mai exact intre 1993 si 2003) cele mai multe investitii straine pe cap de locuitor, se arata intr-un articol al publicatiei croate Vjesnik, citata de Rador. Croatia se afla undeva in urma lor (cu 2.062$ pe cap de locuitor), insa totusi se situeaza inaintea Sloveniei (cu 2024 $) si a Slovaciei (1.942$), tara care, in ultimul timp si-a simplificat sistemul de impozitare, devenind mai atractiva pentru investitorii straini. Polonia a beneficiat de investitii in valoare de 1.416$ pe cap de locuitor.

ASPIRANTII. Croatia a atras investitii straine in valoare de 2.062 $ pe cap de locuitor, ceea ce inseamna cam jumatate fata de Cehia (3.809$), dar de trei ori mai mult fata de Bulgaria (727$) si de 4 pana la 5 ori mai mult fata de Romania (458$ pe cap de locuitor), Macedonia (451$) sau Bosnia-Hertegovina (402$). Serbia si Muntenegru (268$), au atras de 7 ori mai putine investitii decat Croatia.

STUDIU. Datele au fost prezentate in studiul "Perspective si analize ale investitiilor straine in Croatia", coordonat de Alen Skudar, de la Banca Nationala a Croatiei. (Vlad Matei)

×
Subiecte în articol: economic