x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitii straine de 1,13 miliarde de euro

Investitii straine de 1,13 miliarde de euro

de Iohanna Onaca Purdea    |    12 Sep 2005   •   00:00
Investitii straine de 1,13 miliarde de euro

Capitalul social al firmelor cu participare straina a crescut in primele sapte luni cu circa 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 1,13 miliarde de euro.

Capitalul social al firmelor cu participare straina a crescut in primele sapte luni ale anului cu circa 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Firmele straine prezente in Romania au inregistrat un capital social total de 1,13 miliarde de euro in primele sapte luni ale acestui an. In aceeasi perioada a anului trecut, firmele straine au subscris la capitalul social peste 1,03 miliarde de euro. In luna iulie, valoarea totala a capitalului social subscris de firmele straine a fost de 292 milioane de euro, cu 20% mai putin comparativ cu perioada similara a anului precedent, cand nivelul acestuia a fost de 368,4 milioane de euro. Un record s-a inregistrat in luna iunie, cand s-a observat o crestere de peste sapte ori fata de luna corespondenta din 2004.

MAJORARI. Cea mai mare parte a capitalului social subscris in luna iulie a provenit din majorari de capital, respectiv 287 milioane de euro, in timp ce investitiile realizate in firme noi au fost de doar 1,06 milioane de euro, potrivit ONRC. Cea mai mare majorare de capital din luna iulie a fost realizata de operatorul de telefonie mobila Cosmorom, care are investitor majoritar grec si care si-a marit capitalul cu peste 202,1 milioane de euro. Alte societati cu participare straina la capital care au inregistrat infuzii mari de capital in luna iulie au fost Flexiplast, cu investitor majoritar din Argentina care a alocat 10,6 milioane de euro majorarii de capital, Sterom - investitor majoritar din Olanda, cu aproape 10 milioane de euro, si Euroholding - investitor din Luxemburg, cu circa 6,5 milioane de euro.

CLASAMENT. In luna iulie au fost inregistrate 118 societati noi cu participare straina la capital, cu un capital subscris de 1,06 milioane de euro. In aceasta luna, cele mai multe firme au fost infiintate de cetateni italieni (18 societati), cu un capital de peste 110.000 de euro. Investitorii germani au infiintat 16 firme noi, cu un capital de aproape 65.000 de euro, iar cei turci si ungari - cate noua societati noi, cu un capital de peste 61.000 de euro, respectiv 21.000 de euro.

INVESTITII DIRECTE DE PESTE 3 MILIARDE DE EURO
Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 3,2-3,8 miliarde de euro. Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina, a declarat recent ca volumul investitiilor straine directe depinde insa de valoarea fluxurilor de capital obtinute din privatizari. Banca Nationala a Romaniei a raportat pentru primul semestru al acestui an un volum al investitiilor straine directe de aproape 1,5 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit ARIS, in perioada ianuarie-iulie 2005, investitiile directe cu impact semnificativ in economie au atins un volum de 750 milioane de dolari, la un numar total de 56 de proiecte. In perioada similara a anului trecut, in aceasta categorie s-au inregistrat 40 de proiecte, ce au insumat o valoare de 628 milioane USD. Potrivit Legii 332/2001, investitiile directe cu impact semnificativ in economie sunt acele investitii a caror valoare depaseste echivalentul a un milion de dolari, care contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creeaza noi locuri de munca.
×
Subiecte în articol: luna economic miliarde milioane străine capital