x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţii străine în cădere cu 23%

Investiţii străine în cădere cu 23%

de Elena Stan    |    09 Iun 2009   •   00:00

Investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România au totalizat în primele patru luni circa 1,3 miliarde de euro, în scădere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut.



Companiile-mamă au investit în firmele din România în acest an din ce în ce mai puţini bani, având în vedere că valorile raportate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului s-au redus de la lună la lună. În aprilie, aportul la firmele cu capital străin a fost de 137 milioane de euro, în scădere cu peste 43% faţă de luna martie, când s-a înregistrat un volum de 242 milioane de euro.

Faţă de februarie şi de ianuarie, când investiţiile au fost de 446 milioane de euro, respectiv 417 milioane de euro, scăderea este mai semnificativă. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fluxul de capital în luna aprilie 2009 este de peste trei ori mai redus decât valoarea de 434 milioane de euro. În primele patru luni din 2008, investiţiile au totalizat 1,7 miliarde de euro.

Printre domeniile care au mai atras fonduri în luna aprilie se numără retailul, telecomunicaţiile, activităţile portuare, serviciile financiare şi bancare, dezvoltarea imobiliară. Astfel, cel mai mare aport a fost realizat în aprilie pentru lanţul de supermarketuri Mega Image, de 17 milioane de euro, pe poziţia secundă plasându-se şantierul naval STX Ro Offshore Brăila (fostul Aker Brăila), cu 17 milioane de euro.

De asemenea, Swisscom a investit în firma deţinută în România Air Bites 15,23 milioane de euro, iar dezvoltatorul belgian Bel Rom a mai realizat două aporturi de capital de 14,3 milioane de euro şi de 11,7 milioane de euro la două firme de pe piaţa românească.

La nivelul primelor patru luni, industria constructoare de maşini şi componente auto continuă să se menţină pe prima poziţie după capitalul străin atras, cu investiţii de peste 335 de milioane de euro, în timp ce la bănci au fost subscrise fonduri de circa 150 milioane de euro, iar la firmele de asigurări şi administrare a fondurilor de pensii private - aproape 140 milioane de euro.

200 DE MILIOANE DE EURO DE LA FORD
În topul celor mai mari subscrieri, pe prima poziţie se menţine constructorul american de maşini Ford, care a realizat în ianuarie o infuzie de capital de peste 200 de milioane de euro la uzina de la Craiova. Pe locul doi se află firma din domeniul siderurgic TMK-Artrom, deţinută de o companie înregistrată în Germania, care a subscris în februarie circa 57 de milioane de euro, iar pe poziţia a treia - Bancpost, al cărei investitor majoritar, originar din Grecia, a realizat în martie un aport de capital de 53,6 milioane de euro.

Alte subscrieri importante au fost efectuate de producătorul de componente auto Schaeffler România din Braşov, cu acţionari din Germania, (circa 50 milioane de euro), şi de Pirelli Tyres România (46,7 milioane de euro). Numărul firmelor nou-înfiinţate cu participare străină s-a redus în primele patru luni cu 40%, de la 4.472 la 2.699.

×
Subiecte în articol: economic milioane