x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţiile în imobiliare vor creşte cu 30% în 2011

Investiţiile în imobiliare vor creşte cu 30% în 2011

de Daniela Ivan    |    21 Feb 2011   •   15:20

Dezvoltatorii din România sunt optimişti şi se uită cu speranţă spre Europa de unde cred că le va veni stabilitatea pe care o aşteaptă de mai bine de doi ani. Şi investitorii străini plasează ţara noastră pe locul patru ca atractivitate în regiune în urma Cehiei, Poloniei şi Croaţiei, dar înaintea Austriei, Ungariei şi Slovaciei.

 

Volumul investiţional pe piaţa imobiliară din România va avea o creştere de cel puţin 30% în 2011, ajungând la aproximativ 400 milioane euro, în condiţiile în care nivelul investiţiilor imobiliare din Europa a crescut în medie cu 40% în ultimele şase luni, a declarat Nimrod Zvik ,reprezentantul Be Igloo.

'În momentul în care oamenii de afaceri străini decid că e momentul oportun pentru investiţii, atunci România va intra pe lista lor scurtă. Unii vor renunţa, speriaţi de instabilitatea economică locală, dar alţii vor miza pe redresarea realităţii economice şi vor veni aici. Tocmai de aceea, estimez că volumul investiţional va avea o creştere de cel puţin 30%, ajungând deci la cam 400 milioane euro', a spus Nimrod Zvik. Acesta a mai adăugat că România este deja un teren cunoscut pentru investitorii internaţionali, datorită reputaţiei de a fi una dintre cele mai râvnite locaţii pentru plasat bani, pe care o avea în 2008.

 

Primele semne de revigorare europeană s-au simţit în trimestrul al patrulea din 2010. Investitorii au început prin a juca precaut. Ei au ales să îşi plaseze banii în segmentul comercial - birouri, mall-uri şi spaţii industriale. În 2010, pe aceste segmente s-a resimţit o creştere de peste 50% faţă de valoarea atinsă în anul 2009, adică 95 miliarde euro, potrivit unor statistici din piaţă. Compania estimează că acest ritm de creştere se va păstra şi în 2011, când volumul investiţiilor se va majora cu 20-25%, până la 120 mld euro. Această cifră, similară cu media europeană a ultimilor zece ani, de 125 mld euro, ne duce cu un pas mai aproape de o piaţă imobiliară stabilă. Iar stabilitatea europeană aduce stabilitate locală, spun investitorii.

 

Nu numai investitorii din imobiliari se aşteaptă la un an mai bun decât 2010, ci şi cei de pe piaţa de capital. România se plasează, din punct de vedere al mediului de afaceri, pe locul patru în regiune, în urma Cehiei, Poloniei şi Croaţiei, dar înaintea Austriei, Ungariei şi Slovaciei, potrivit unuzi document al companiei X-Trade Brokers. Indicele ZEW (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung) care indică încrederea investitorilor şi a analiştilor a marcat o creştere de 3,6 puncte. Potrivit documentului citat, percepţia în privinţa perspectivelor economiei României s-a îmbunătăţit, măsura situaţiei curente a cunoscut un salt de 12,2 puncte, dar rămâne într-o zonă negativă, la minus 37,8 puncte.
Semne bune vin din creşterea vânzărilor de autovehicule comerciale cu 83% în luna ianuarie, după scăderi de 27% în 2010.

 

Numărul firmelor intrate în insolvenţă a fost, în ianuarie, de aproximativ zece ori mai mic faţă de aceeaşi lună din 2010.

 

Unele firme din domeniul construcţiilor se arată mai optimiste în privinţa contractelor, inclusiv pe seama extinderii unor fabrici construite anterior.  'Pentru moment, reticenţa sectorului bancar privind injectarea de lichidităţi în economia reală frânează redresarea economică. Băncile nu duc lipsă de lichidităţi, însă nu sunt încă dispuse să îşi asume riscuri. Unele bănci au înregistrat pierderi în 2010, iar deprecierea activelor imobiliare nu este încă reflectată total în bilanţurile băncilor, acest fapt diminuând o dată în plus apetitul pentru oferirea de credit', a arătat directorul general al X-Trade Brokers, Victor Safta. El a adăugat însă că şi bancherii vor fi nevoiţi să dea drumul la bani în economie, dacă vor să-şi menţină afacerile.

×