x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitorii străini cer garanţii suplimentare

Investitorii străini cer garanţii suplimentare

de Mihaela Marcu    |    08 Noi 2011   •   21:00
Investitorii străini cer garanţii suplimentare

Romania trebuie sa recastige incre­derea investitorilor in sectorul energetic, pierduta partial din cauza neclaritatilor privind sistemul de preturi reglementate la gaze si electricitate si a proiectelor anuntate si ulterior abandonate de autoritati, a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak (foto).
Romania trebuie sa ofere investitorilor straini anumite garantii avand in vedere riscul de tara mai ridicat, precum si cel de depreciere a mo­nedei.

'Sunt si alte piete, care ofera conditii bune, nu doar in UE, ci si in afara acesteia, precum Turcia. Toate pietele sunt in competitie pentru atragerea de investitii. Trebuie legi si reglementari predictibile. In privinta privatizarilor, investitorii strategici, cu exceptia fondurilor de investitii, cauta pachete majoritare la companii de stat', a adaugat Hajdinjak.

Acesta a mai spus ca legea privind schema de sprijin pentru energiile regenerabile, prin care investitorii primesc stimulente pentru energia electrica produsa, reprezinta un stimu­lent pentru investitori, 'dar trebuie sa ne asiguram ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu va modifica schema din 2014'. Afirmatia sa vine in contextul in care Comisia Europeana a aprobat Legea 220/2008 a energiilor regenerabile cu mari greutati, abia in acest an. Recent, mari companii din industrie, precum Alro, au criticat stimulentele introduse pentru sprijinirea energiei verzi si cele pentru reducerea emisiilor poluante, pe motiv ca au crescut costurile in acest an cu 13-14% si vor mai duce la noi scumpiri de 5-6% din 2013. Gheorghe Dobra, directorul grupului rus Vimetco, care detine combinatul Alro, declara in urma cu o luna ca Romania are cel mai ridicat sistem de sustinere a energiei verzi din Europa si ca industriile aluminiului si siderurgica trebuie sa concureze cu grupuri din China sau Rusia, care nu au aceste cerinte stringente de mediu.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, spunea recent ca Romania ar putea taia subventiile la energia verde peste doi ani, daca tara noastra ar constata ca nu si le-ar mai permite. Din aceste motive, companiile se tem insa ca autoritatile vor revizui in scadere schema de sprijin in 2014.

'Va fi dificil pentru Romania sa atraga investitii, trebuie sa ofere incredere. Romania a pierdut mult din incredere in ultimii ani, cand s-au anuntat investitii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a facut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuti multi pasi pentru recastigarea increderii. Alinierea pretului energiei si legea de sustinere a investitiilor in energii regenerabile contribuie la recastigarea increderii', a afirmat Hajdinjak. Guvernul s-a angajat fata de FMI sa liberalizeze preturile la energie electrica si gaze in doua etape, respectiv 2013 si 2015, atat pentru populatie, cat si pentru companii.

Oficialul E.ON a mai declarat ca firma sa a investit pana acum in Romania 1,8 miliarde de lei in reabi­litarea si extinderea retelelor de gaze si energie electrica pe care le-a cumparat. E.ON a achizitionat Distrigaz Nord in 2005, iar in acelasi an a preluat si filiala de distributie Electrica Moldova.

Sa fie privatizari
Intrebat despre stadiul proiectului termocentralei de 800 MW de la Braila, Hajdinjak a spus ca cei implicati au nevoie de 'stimulente clare'.
'Proiectul nu este mort, dar avem nevoie de schimbarea pietei. Cei doi campioni nationali (Electra si Hidroenergetica – n.r.) ar fi stopat proiectul', a aratat el.E.ON, Enel si Termoelectrica au semnat in 2008 un memorandum de intelegere pentru realizarea unei termocentrale de 800 MW pe platforma actuala, proiect de 1,2 miliarde de euro. Termoelectrica ar fi urmat sa participe doar cu activele existente acolo. In afara de declaratii, proiectul nu s-a concretizat pana acum.

×