x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iran: SUA ameninta intreprinderile europene!

Iran: SUA ameninta intreprinderile europene!

de Simona Haiduc    |    22 Mai 2018   •   13:05
Iran: SUA ameninta intreprinderile europene!

Ce strategie a ales Washingtonul pentru Iran: sa ameninte intreprinderile europene care intretin relatii comerciale cu Teheranul, sa instaureze sanctiuni financiare regimului si sa-i "zdrobeasca" pe agentii iraniei pretutindeni in lume.

 

Este ceea ce ziarul francez "La Tribune" defineste drept "America, jandarmul lumii. Un nou episod". Si detaliaza: seful diplomatiei americane, Mike Pompeo a enumerat 12 conditii pentru incheierea unui nou "acord" cu Iranul, cerand, printre altele, Teranului sa puna capat definitiv proliferarii balistice si implicarii sale in conflictele din Orientul Mijlociu. Nu este omisa, de asemenea, retragerea integrala de pe campul de lupta din Siria. In schimb, SUA sunt dispuse sa ridice, la o data anume, regimul lor de sanctiuni.

Sanctiunile care vor fi impuse vor fi "cele mai dure din istorie", a promit Pompeo, avertizand ca, dupa adoptarea lor, Iranul "va trebui sa lupte din greu pentru propria supravietuire economica". Iranul, a continuat secretarul de stat american, "nu va mai avea niciodata carte alba pentru a domina in Orientul Mijlociu".

In context, Mike Pompeo a cerut "sustinerea" aliatilor Washingtonului, in special a europenilor, chiar daca i-a amenintat: firmele care vor face afaceri cu Iranul in sectoarele supuse sanctiunilor americane, "vor fi trase la raspundere". Inca o data americanii dicteaza lumii si aliatilor lor ce trebuie sa faca si ce nu, comenteaza "La Tribune", intrebandu-se "cu ce drept isi asuma acest drept".

Stiind, probabil, ceva, Franta a propus ca pierderile generate de eventuale sanctiuni financiare impuse de SUA companiilor eruopene sa fie luate in calcul de UE. "Vom accepta ca Statele Unite sa fie jandarmul economic al planetei? Raspunsul europenilor trebuie sa fie un nu foarte clar", a declarat, in acest sens, Bruno Le Maire, ministrul economiei si finantelor.

×