x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Irlandezii vor plăti pentru creditarea fără limite

Irlandezii vor plăti pentru creditarea fără limite

22 Noi 2010   •   18:53
Irlandezii vor plăti pentru creditarea fără limite

139463-michala-marcussen.jpgAnunţul oficialilor de la Dublin a pus capăt unei săptămâni de zvonuri, speculaţii şI ştiri pe surse despre negocieri secrete ţinute de autorităţile irlandeze pentru a sprijini propriile bănci, ameninţate cu dispariţia din cauza căderii pieţei imobiliare şI a scăderii creditării. Associated Press scrie că salvarea sa a survenit după mai multe teleconferinţe şI cu membrii G7, SUA, Canada şI Japonia.

 Mai multe state care nu folosesc moneda euro au anunţat că vor acorda împrumuturi Irlandei: Marea Britanie va acorda un ajutor bilateral de şapte miliarde lire (8,15 miliarde euro), în vreme ce Suedia va furniza un miliard de euro în aceleaşi condiţii ca şI împrumuturile date Islandei şI Letoniei, la 3% dobândă.

Săptămâna trecută a început să circule un email viral care vrea să arate nemulţumirea populaţiei, imitând o postare de pe cel mai mare site imobiliar irlandez, Daft.ie. Mesajul prezenta cu harta Irlandei, "de vânzare pentru 900 miliarde euro". “Are nevoie de unele renovări. E destul de învechită, dar se plasează în nord-vestul Europei continentale şi este înconjurată de sute de insule şi ostroave minunate”", făceau haz de necaz creatorii email-ului.

Guvernul Irlandei pregăteşte buget de austeritate pe patru ani, şI care vizează, probabil, reducerea deficitului bugetar cu 15 miliarde euro, potrivit Reuters. Dintre noile măsuri ar putea face parte o nouătaxă de proprietate, ca şI tăierea unor servicii sociale.

 Scufundată într-un ocean de bani

 Autorităţile europene speră că pachetul va stabiliza pieţele financiare, după ce dobânzile plătite de statul irlandez au crescut la niveluri foarte mari. Potrivit The Telegraph, costul anual al finanţării datoriei publice a Irlandei crescuse la 16 miliarde de lire sterline.

Presa irlandeză vede acceptarea pachetului de finanţare drept o “capitulare ruşinoasă” în faţa birocraţilor de la Bruxelles, după 90 de ani de independenţă. “După două săptămâni de minciuni flagrante, guvernul va cerşi la Bruxelles, după ce a provocat falimentul statului prin politicile lui. Birocraţii europeni ne vor gestiona afacerile. Cu toate acestea, ne-a rămas o singură putere, de a-i sancţiona pe cei responsabili de distrugerea naţiunii. Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ne vor salva economia, dar noi singuri ne putem salva naţiunea”, scrie The Irish Sun, preluat de AFP.

Pe celălalt mal, presa britanică vede altfel desfăşurarea evenimentelor. The Guardian publica o analiză intitulată “De la sfidare la capitulare: şase zile care au îngenuncheat Irlanda”. Ziarul prezintă o serie de declaraţii contradictorii ale oficialilor irlandezi.

“Ficţiune!”, s-a răstit duminica trecută ministrul justiţiei, Dermot Ahern, într-un interviu la un post de radio. După o întâlnire cu expaţii irlandezi din SUA îngrijoraţi de situaţia ţării de origine, ministrul turismului, Mary Hanafin, ministrul Turismului, declara şI ea că “nu se pune problema” unui ajutor. Batt O'Keeffe, ministrul afacerilor, susţinea că Irlanda nu va renunţa la niciun centimetru din suveranitatea cu greu dobândită.

×
Subiecte în articol: Irlanda