x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Irlandezii vor plăti pentru creditarea fără limite

Irlandezii vor plăti pentru creditarea fără limite

22 Noi 2010   •   19:02

"Tigrul celtic" va cere un ajutor de 80-90 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, iar oficialii celor trei părţi implicate au început ieri-dimineaţă discuţiile privind detaliile acordului.

Anunţul oficialilor de la Dublin a pus capăt unei săptămâni de zvonuri, spe­culaţii şi ştiri pe surse despre ne­go­cieri secrete ţinute de autorităţile irlandeze pentru a sprijini propriile bănci, ameninţate cu dispariţia din cauza căderii pieţei imobiliare şi a scăderii creditării. Mai multe state care nu folosesc moneda euro au anunţat că vor acorda împrumuturi Irlandei: Marea Britanie va acorda un ajutor bilateral de 7 miliarde lire (8,15 miliarde euro), în vreme ce Suedia va furniza un miliard de euro în aceleaşi condiţii ca şi împrumuturile date Islandei şi Letoniei, la 3% dobândă. Guvernul Irlandei pre­gă­teşte buget de austeritate pe patru ani şi care vizează, probabil, reducerea deficitului bugetar cu 15 miliarde euro, potrivit Reuters. Dintre noile măsuri ar putea face parte o nouă taxă de proprietate, ca şi tăierea unor servicii sociale. Autorităţile europene speră că pachetul va stabiliza pieţele financiare, după ce dobânzile plătite de statul irlandez au crescut la ni­ve­luri foarte mari. Potrivit The Telegraph, costul anual al finanţării datoriei publice a Irlandei crescuse la 16 miliarde de lire sterline.

Presa irlandeză vede acceptarea pa­chetului de finanţare drept o "ca­pi­tulare ruşinoasă" în faţa birocraţilor de la Bruxelles, după 90 de ani de in­dependenţă. "După două săptămâni de minciuni flagrante, guvernul va cerşi la Bruxelles, după ce a provocat fa­limentul statului prin politicile lui. Birocraţii europeni ne vor gestiona afa­cerile. Cu toate acestea, ne-a ră­mas o singură putere, de a-i sancţiona pe cei responsabili de distrugerea na­ţiunii. Uniunea Europeană (UE) şi Fon­dul Monetar Internaţional (FMI) ne vor salva economia, dar noi singuri ne putem salva naţiunea", scrie The Irish Sun, preluat de AFP. Pe celălalt mal, presa britanică vede altfel desfăşurarea evenimentelor. The Guardian publica o analiză intitulată "De la sfidare la capitulare: şase zile care au îngenuncheat Irlanda". Zia­rul prezintă o serie de declaraţii con­tradictorii ale oficialilor irlandezi. "Ficţiune!", s-a răstit duminica trecută ministrul Justiţiei, Dermot Ahern, într-un interviu la un post de radio. După o întâlnire cu expaţii irlandezi din SUA îngrijoraţi de situaţia ţării de origine, ministrul Tu­rismului, Mary Hanafin, declara şi ea că "nu se pune problema" unui aju­tor. Batt O'Keeffe, ministrul Afacerilor, susţinea că Irlanda nu va renunţa la nici un centimetru din suveranitatea cu greu dobândită.

Elementul central al programului internaţional de salvare este un plan de restucturare a cinci bănci na­ţio­nalizate sau ţinute la aparatele de res­pirat de către stat. Ministrul Fi­nan­ţelor, Brian Lenihan, a declarat du­mi­nică într-o conferinţă de presă că instituţiile de credit locale vor de­veni "semnificativ mai mici" şi ar pu­tea vinde active care nu au legătură cu operaţiunile de bază de creditare şi economisire. The Guardian no­tea­ză că problemele cu care se confruntă gru­pul Allied Irish Banks au schilodit po­ziţia Executivului în faţa FMI şi UE. Instituţia  avertiza în a doua ju­mă­tate a săptămânii trecute că putea pierde lichidităţi de 13 miliarde de eu­ro din cauza retragerilor de de­po­zite efectuate de clienţi îngrijoraţi.

Băncile din Irlanda au active de patru ori mai mari decât produsul intern brut. Guvernul a naţionalizat trei bănci şi a preluat acţiuni importante la încă două. The Telegraph precizează că este de aştepat ca actualul premier, Brian Cowen, să îşi de­pună mandatul imediat după ce bugetul va fi prezentat, în data de 7 decembrie.


Europa stă acum cu ochii pe Portugalia
Tensiunile din Irlanda au trimis un nou val de îngrijorare în zona euro în privinţa Portugaliei şi Spaniei, alte state cu deficite şi datorii uriaşe. Irlanda este cea de-a doua ţară din zona euro care e salvată, după ce Grecia a semnat în luna mai pentru un program de finanţare externă de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI. Portugalia se confruntă şi ea cu mari probleme, ministrul de Externe, Luis Amado, precizând săptămâna trecută că ţara ar putea renunţa la moneda euro dacă reformele nu vor fi implementate.

Bucuria salvării Irlandei nu a mulţumit pieţele decât în mică măsură, temerile privind riscul de contagiune slăbind euro faţă de dolar cu 0,4%. Într-o mişcare de contracarare a viitoarelor mişcări ale pieţei, UE a anunţat azi că băncile portugheze sunt stabile, iar situaţia lor e diferită de cea a "tigrului celtic". Analiştii au opinii împărţite despre  acest stat, considerat cel mai slab al zonei euro după Irlanda. Autorităţile de la Lisabona menţionează că vor face tot posibilul pentru a-şi atinge ţinta de deficit de 4,6% pentru 2011, aprobată în buget, faţă de predicţia de 8,8% dată de OECD. Datoria publică a Portugaliei este 76,8% din PIB.

×
Subiecte în articol: Irlanda