x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu a apărat ROBOR-ul în Parlament

Isărescu a apărat ROBOR-ul în Parlament

de Giulia Anghel    |    13 Feb 2019   •   10:32
Isărescu a apărat ROBOR-ul în Parlament

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a garantat în Parlament că ROBOR nu este manipulat, dobânzile mici sunt de domeniul trecutului, iar profiturile băncilor din ultimul an reprezintă o situație excepțională, care nu se va mai repeta. La rândul său, senatorul ALDE Daniel Zamfir susţine că Isărescu a confirmat că ROBOR „este o înţelegere între bănci”, înţelegere interzisă de Legea concurenţei.

Variația indicelui ROBOR care influențează dobânzile la creditele acordate de bănci populației a fost principala temă de dezbatere dintre membrii comisiilor economică şi de buget-finanţe ale Senatului și conducerea BNR. ROBOR nu are nimic, nu există manipulare şi nicio abatere a acestui indicator de la nivelul real al pieţei, a spus Isărescu. Potrivit acestuia, piața monetară interbancară este formată numai din cele 40 de bănci cu conturi deschise la BNR, ROBOR reprezintă dobânda la care se împrumută între ele, și variază în funcție de plăți și încasări, iar alimentarea cu lichiditate se face prin această piață interbancară.

„ROBOR-ul se plimbă numai între 1,5% și 3,5%. Dacă băncile sunt în deficit de lichiditate, ROBOR-ul crește, dacă există un surplus de lichiditate, ROBOR-ul scade. Este un sistem automat care funcționează foarte bine”, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR

Guvernatorul este de părere că motivul pentru care se creează confuzie este faptul că se compară indicele ROBOR calculat pentru termene scurte, de o zi, două zile, o săptămână, cu cele pe termen lung, la 3 sau 6 luni.

După audieri, senatorul Zamfir a spus că Isărescu i-a confirmat, de fapt, convingerile. „Mi-a întărit convingerea, am aflat în cursul audierilor că Banca Naţională intervine telefonic ca ROBOR să fie stabilit în cotele pe care le doreşte, am aflat că se lucrează acum la schimbarea acestui mecanism de calcul al ROBOR, întrucât ridică semne de întrebare felul în care reflectă sau nu piaţa. Domnul guvernator a confirmat că ROBOR este o înţelegere între bănci, înţelegere care este interzisă de Legea concurenţei”, a afirmat Zamfir.

A ieşit scântei la Senat, la audierea de către comisii a întregii conduceri a Băncii Naţionale a României

×
Subiecte în articol: isărescu robor