x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu avizat pentru al şaselea mandat

Isărescu avizat pentru al şaselea mandat

de Valentin Gros    |    03 Iul 2019   •   11:40
Isărescu avizat pentru al şaselea mandat

Mugur Isărescu a primit avizul de la Comisiile pentru Buget din Camera Deputaţilor şi Senat, în vederea unui nou mandat în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României (BNR). Decizia a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

 

De asemenea, au fost aprobaţi cu unanimitate şi opt candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al BNR, respectiv Florin Georgescu, Leonardo Badea, Eugen Nicolăescu, Balint Csaba, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu, Virgiliu Jorj Stoenescu. În cazurile altor candidaţi, precum Ionuţ Dumitru şi Ion Horia Neamţu, majoritatea parlamentarilor s-au abţinut, iar candidaţii Aura Gabriela Socol şi Marin Dinu nu s-au prezentat la audieri. 

Deputaţilor şi Senatul se vor reuni pe 3 iulie în sesiune extraordinară pentru numirea membrilor Consiliului de Administraţie al BNR.

 

Cel mai longeviv şef de bancă centrală

 

Mugur Isărescu este născut în Drăgăşani, judeţul Vâlcea şi va împlini la 1 august vârsta de 70 de ani. Guvernator BNR încă de la 4 septembrie 1990, este cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume. A deţinut funcţia de prim-ministru al României între 22 decembrie 1999 şi 28 decembrie 2000, perioadă în care funcţia de guvernator a fost vacantă, atribuţiile fiind preluate de prim-viceguvernatorului Emil Ghizari. Mandatul de guvernator BNR i-a fost încredinţat lui Isărescu de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009 şi octombrie 2014. Astfel, el a avut până acum cinci mandate, astfel că se pregăteşte pentru cel de-al şaselea.

 

×
Subiecte în articol: mugur isarescu