x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Criza trece cu investiţii

Isărescu: Criza trece cu investiţii

de Eugenia Mihalcea    |    12 Noi 2009   •   00:00

Pentru a trece de criza economică, ţara noastră are cavariante relocarea banilor dinspre salarii spre investiţii, majorarea taxelor - total nerecomandată, sau o ajustare brutală din partea pieţelor, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, cu ocazia decernării diplomei "Virgil Madgearu", la Academia de Studii Economice din Bucureşti.



Mugur Isărescu a transmis mai multe mesaje, care ar trebui să ţină agenda dezbaterii publice în următoarea perioadă. El a afirmat că România nu are alternativă la acordul de finanţare internaţională, care reprezintă o înţelegere în primul rând cu UE şi, în subsidiar, cu FMI şi Banca Mondială. Guvernatorul propune realocarea resurselor bugetare către domenii care să aducă noi locuri de muncă. În caz contrar, România ar fi nevoită să ia decizii deloc benefice de creştere a veniturilor prin majorarea taxelor, spune guvernatorul BNR, care anticipează că, în lipsa oricăror astfel de măsuri, pieţele vor reacţiona în sensul unei ajustări dure.

CORECŢIA PRIN CURS REAPRINDE INFLAŢIA
Ca şi în alte dăţi, Isărescu a pledat pentru economisire şi investiţii, ca singura ecuaţie ce poate permite o dezvoltare a economiei pe baze sănătoase. "Băncile centrale sunt de regulă un împrumutător de ultimă instanţă. Despre BNR se spune, mai nou, că este un apărător de ultimă instanţă, un fel de goalkeeper (portar - n.r.) care poate să apere orice. BNR îşi va face datoria, va apăra şi interesul naţional şi obiectivele sale, stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară", a spus Isărescu, precizând că o corecţie făcută prin curs nu reprezintă optimul, ci reaprinde inflaţia. Isărescu a evocat anii '90, când România avea 10 milioane de salariaţi care plăteau impozite şi mai puţin de un milion de bugetari, iar în prezent are doar 4,5 milioane de salariaţi şi 1,5 milioane de bugetari. Numărul persoanelor asistate a crescut de la trei la cinci milioane.

"Un an în care se organizează alegeri nu trebuie să dăuneze stabilităţii economice", a completat guvernatorul BNR, care a atras atenţia că ţara noastră trebuie să găsească drumul cel drept între păstrarea echilibrului macroeconomic şi financiar şi alegeri.

×
Subiecte în articol: economic