x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: disciplină şi prudenţă

Isărescu: disciplină şi prudenţă

de Daniel Ionaşcu    |    08 Ian 2013   •   13:53
Isărescu: disciplină şi prudenţă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Politica fiscală din 2013 va fi una normală, bazată pe disciplină fiscală, nu va fi continuată ajustarea, a declarat luni Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la un briefing de presă.

“Politica fiscală va fi una normală, nu va fi dedicată continuării unei ajustări, va fi spre o consolidare. Printr-o disciplină financiară adecvată, prin prudenţa cheltuirii banului public, nu ar fi nevoie de o continuare a austerităţii. Este o diferenţă între disciplina fiscală şi austeritate. Şi politica monetară va fi una normală. Mixul va fi unul de politici normale”, a spus Mugur Isărescu.

De asemenea, acesta a precizat că politica monetară va urmări câmpul inflaţiei şi va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţie. “Politica monetară va urmări ce se întâmpla în câmpul inflaţiei şi va calibra toate instrumentele de care dispunem. În a doua jumătate a anului trecut nu am mai utilizat rata de politică monetară, ci mai mult controlul lichidităţilor. Fără să fac anticipări, nu este asta politica noastră, pot spune că vom căuta să utilizam eficient, chibzuit, toate instrumentele de care dispunem. În cadrul general rămân acordurile cu instituţiile financiare internaţionale”, a mai adăugat Isărescu.

El a mai completat că perspectiva de încheiere pozitivă a acordului României cu instituţiile financiare internaţionale oferă un cadru bun de colaborare pentru anul 2013. “Deocamdată trebuie să terminăm acest acord cu FMI. Discutarea lui în ianuarie şi cu perspectiva de încheiere probabil pozitivă în prima jumătate a anului oferă un cadru bun de conclucrare pentru 2013. Legat de un nou acord, nu pot să mă exprim, nu e uzual să vorbim de unul nou înainte să îl terminăm pe acesta”, a afirmat Mugur Isărescu.

În privinţa scandalului legat de greşeala statistică legată de produsul intern brut din 2011, Isărescu a spus că “i-a sărit în ochi cifra deflatorului de la 8 la 4%”, însă a anunţat că astfel de situaţii se întâmplă şi în alte state. Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) Vergil Voineagu a fost eliberat, vineri, din funcţie, pentru “greşeala gravă” la calcularea PIB pentru anul 2011. “Nu ne iartă nimeni dacă stăm blocaţi în continuare în ceea ce înseamnă de ani de zile birocraţie şi lipsa de funcţionare a unor instituţii. (...) Nu cred că este vorba neapărat de intenţie, dar este o greşeală gravă”, a declarat premierul Victor Ponta.

×
Subiecte în articol: isărescu disciplină prudenţă politica