x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Nu vrem să sugrumăm creşterea creditului, vrem să-l ţinem în limite prudente

Isărescu: Nu vrem să sugrumăm creşterea creditului, vrem să-l ţinem în limite prudente

08 Aug 2018   •   16:15
Isărescu: Nu vrem să sugrumăm creşterea creditului, vrem să-l ţinem în limite prudente

Banca Naţională a României nu urmăreşte "să sugrume" creşterea creditului şi nici creşterea economică, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, întrebat despre măsura de limitare a gradului de îndatorare a populaţiei.

"Am discutat şi cu băncile. Ne uităm la date. Sub nicio formă nu vrem să sugrumăm creşterea creditului şi nici creşterea economică. Sub nicio formă. Ne uităm la experienţa altor ţări", a răspuns Isărescu.

Potrivit acestuia, măsura va fi gata în această vară, însă, cum "vara în România se prelungeşte", ar putea fi gata "prin septembrie".

"Şi acum citesc acuze la adresa Băncii Naţionale că atunci când în Europa nu se practicau măsuri macroprudenţiale, nu se practicau, în 2006 - 2007, free markets, free movement of capitals, nu exista nicio restricţie în ceea ce priveşte creditarea. Trebuia noi, Banca Naţională, care luptam din plin ca să intre România la 1 ianuarie 2007 în Uniunea Europeană, noi trebuia să introducem restricţie la creditare. Cam aşa e acuza. De ce nu s-au introdus restricţii la creditarea în franci elveţieni? Acum, când Europa are asemenea restricţii - se numesc norme prudenţiale, dar sunt tot un fel de restricţii de mişcări de capital, le-au dat altă denumire -, dar Europa e plină şi ţările vecine au introdus, acum numai faptul că discutăm aşa ceva, şi discutăm în mod rezonabil, să nu credeţi că îi strângem de gât pe unii sau pe alţii, deci vrem să le atragem atenţia prin aceste norme: 'Măi, atenţie până unde te pui robul băncii!', că aţi văzut că aceasta este ideea. 'Vreau şi eu o casă', ca şi cum ai vrea o bucată de ciocolată. 'Vreau şi eu o casă' şi ia un credit. 'Stai măi, o casă, e o casă, nu e chiar aşa un lucru de'... Ei, când discutăm, daţi drumul la ştiri din astea: Banca Naţională sugrumă creditul. Nu vrem nici cel puţin să-l temperăm. Vrem să-l ţinem în limite prudente şi asta e meseria noastră", a explicat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a adăugat că a început discuţiile cu băncile şi că ''vorbeşte şi cu Guvernul şi cu opoziţia".

În altă ordine de idei, şeful BNR a afirmat că rezervele minime obligatorii trebuie reduse de la 8% la 2% dacă România vrea să intre în zona euro, aceştia fiind bani pentru creditare, iar eliberarea lor acum i-ar face să ajungă pe piaţa valutară şi s-ar deprecia cursul. AGERPRES

×
Subiecte în articol: mugur isarescu