x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: O schimbare a Guvernului nu afectează stabilitatea

Isărescu: O schimbare a Guvernului nu afectează stabilitatea

05 Noi 2010   •   00:00

O schimbare a Guvernului, chiar în următoarele patru luni, nu ar afecta stabilitatea macroeconomică dacă viitorul executiv va fi "serios" şi va continua programul inevitabil de ajustare, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.



"Depinde care este guvernul care va veni, dacă va veni un guvern serios şi va asigura continuitatea... Nu aici este problema, nu sprijinim niciun fel de guvern, pentru că nu avem voie să facem politică, sprijinim un program care este inevitabil din punct de vedere al ajustării. Se pot găsi variante în ceea ce priveşte maniera, intrumentele folosite pentru ajustare", a spus Isărescu într-un interviu la Radio România Actualităţi (RRA). Întrebat de ce nu a acceptat în această perioadă poziţia de premier, Isărescu a răspuns că a ocupat o dată această poziţie, iar "un ulcior nu merge de două ori la apă".

"Am dat definiţia primului ministru, am zis că este o treabă foarte grea şi trebuie să aibă sub 60 de ani, eu am trecut spre 62 de ani", a continuat Isărescu.

Ajustarea sectorului public tebuie continuată şi finalizată, deşi există rezistenţă din partea sistemului, pentru că întârzierile ar putea duce la o corecţie din partea pieţei, mult mai dureroasă şi brutală, consideră Isărescu. "Acum ajustarea şi marea dificultate apare în sectorul bugetar şi aici este o anumită rezistenţă la schimbare. Eu nu spun că nu este motivată, spun un singur lucru, că este inevitabilă şi ea. Să nu ajungem în situaţia în care rezistăm, rezistăm, plătim şi costurile întârzierii, şi până la urmă ajustarea se face brutal de către forţele pieţei", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că în situaţia unei ajustări inevitabile, "strângerea curelei" se poate poate realiza fie prin majorarea de impozite, ceea ce s-a întâmplat deja, fie prin reducerea veniturilor nominale. "Dacă nu facem nici aşa nici aşa, mesajul meu este că piaţa o va face şi o va face sălbatic, o va face cu o forţă distrugătoare şi o face şi nedrept, prin inflaţie, prin depreciere de cursuri", a explicat Isărescu.

Guvernatorul spune ca dacă România nu avea acord cu FMI ajustarea deficitului extern s-ar fi făcut mult mai rapid, nu de la 12% la 5% din PIB, ci de la 12% PIB la 0, adică populaţia ar fi consumat doar cât se producea. "Scăderea n-ar fi fost de 7% pe medie, ci de 10%, sau chiar de 12% (...) Era chiar insuportabil. De multe ori vedem păcatul chiar în asistenţa pe care o avem. Marele necaz acum este că avem acord cu Fondul, pentru că el ne pune condiţii. Cine-ţi dă bani fără condiţii, mai ales dacă tebuie să faci reforme?", a mai spus Isărescu.

El s-a arătat convins că România va primi următoarea tranşă din acordul stan-by cu FMI, arătând că singura problemă a autorităţilor este modul greoi şi "gălăgios" cu care pun în aplicare măsurile.

"Noi până la urmă le facem, ceea ce nu este bine este că le facem cu multă gălăgie, îndărătnicie. După ce că le facem, ne creem şi condiţii de neîncredere (...) Orice se plăteşte în lumea asta a banului, într-o economie de piaţă (...) Dacă le facem cu multă zarvă mai plătim un cost în plus", a explicat Isărescu.

El a arătat că BNR a negociat acordul stand-by împreună cu Guvernul, dar mai puţin de 20% din condiţionalităţi revin băncii centrale şi 80% sunt atribute ale Guvernului şi instituţiilor guvernamentale, inclusiv ale Parlamentului, într-o accepţiune mai largă..

"O regulă a UE este ca ajustările să se facă bărbăteşte, pe faţă. Să spui: dom'le, am dat prea mult. Au crescut prea mult salariile, nu 80%, cât am dat în 2007 - 2008, ci 50% se poate da. Dacă s-ar spune aşa, ar apărtea altfel ajustarea", a explicat Isărescu.

În opinia guvernatorului BNR, UE va accepta în lipsa unei restrângeri a cheltuielilor o ajustare prin majorare de taxe, dar nu va fi de acord cu o corecţie prin inflaţie.

"Europa a suferit prea mult din cauza inflaţiei. Inflaţia îi afectează în primul rând pe cei săraci, cei cu venituri fixe, pe pensionari, creează distorsiuni. Mă şochează cum iau amploare aceste mesaje inflaţioniste", a mai spus Isărescu.

×
Subiecte în articol: economic