x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu ridică prognoza de inflaţie

Isărescu ridică prognoza de inflaţie

de Valentin Gros    |    12 Feb 2019   •   11:44
Isărescu ridică prognoza de inflaţie

Inflaţia se află sub control, dar prognoza pentru anul în curs a fost majorată. Astfel, Banca centrală prognozează o inflaţie de 3% pentru 2019 şi de 3,1% pentru 2020, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Totodată, într-o intervenţie radicală, fără precedent în cei peste 28 de ani de când conduce Banca Naţională, acesta l-a atacat pe consilierul premierului, Darius Vâlcov, unul dintre iniţiatorii Ordonanţei de Urgenţă 114, care instituie „taxa pe lăcomie”.

Rata anuală a inflației a reintrat în intervalul de variație asociat țintei staționare în trimestrul 4 din 2018, în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României, se arată în raportul instituţiei pe luna februarie. La ţinerea preţurilor în frâu, “ne-au ajutat unii factori”, a precizat Isărescu. Aceştia ar fi, potrivit documentului citat, declinul abrupt al cotației țițeiului pe piețele internaționale, manifestarea unor efecte de bază favorabile la nivelul grupei alimentelor procesate și al energiei electrice, precum şi aprecierea ușoară a monedei naționale în raport cu euro în a doua parte a ultimului trimestru de anul trecut.

Salariile au afectat ţinta

Ca factori care au afectat atingerea ţintei de inflaţie, raportul BNR citează extinderea excedentului de cerere, dar şi dinamica robustă a veniturilor salariale și a costurilor unitare cu forța de muncă. Banca centrală prognozează o inflaţie de 3% pentru 2019 şi de 3,1% pentru 2020. Astfel, cifra aferentă acestui an a fost revizuită în sus (de la 2,9%), iar cea aferentă anului viitor în jos (de la 3,2%).

Isărescu apreciază că pe durata lui 2018 am avut un curs de schimb leu-euro “foarte stabil”. El a respins ideea impunerii unui curs fix, deşi “ni s-a indicat să luăm exemplul Bulgariei”. Guvernatorul a arătat că “un Consiliu Monetar apare după o criză” cum a suferit Bulgaria în 1996. Într-o astfel de situaţie, “moneda se depreciază puternic, economiile populaţiei sunt rase, şi singura soluţie ca inflaţia să nu ajungă să se scrie cu 3-4 cifre este un curs fix”, a explicat Isărescu. Şeful BNR a completat că “noi nu suntem într-o astfel de criză” şi a invocat ipoteza că “la noi, un Consiliu Monetar ar solicita un curs de 7-8 lei pentru un euro”.

Atac “jalnic”

Mugur Isărescu s-a dezlănţuit împotriva lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, contrazicând declaraţiile acestuia. A denunţat “un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective, potrivit cărora noi nu suntem patrioţi”.

Şeful Băncii centrale spune că a fost lansată “o prezentare falsă: vezi-Doamne, indicele ROBOR se calculează pe baza unor cotaţii care sunt manipulate”. El a subliniat că “o asemenea acuză trebuie probată”, dar “nu se vine cu o probă, se vine cu o acuză şi noi trebuie să dovedim că e de-andoaselea”.

Mugur Isărescu a declarat că a semnat, “azi-dimineaţă”, alături de premierul Viorica Dăncilă şi de alţi demnitari, “documentele privind aderarea României la moneda euro” şi a precizat, referindu-se la Darius Vâlcov, că “nu există nicio idee a acestui domn în documentele respective, astfel că nu ştiu în numele cui vorbeşte”.

 

 

 

×
Subiecte în articol: mugur isarescu inflatie