x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Italferr va primi cu 9,3 mil. Euro mai mult de la CFR

Italferr va primi cu 9,3 mil. Euro mai mult de la CFR

30 Iun 2010   •   00:00

Valoarea contractului de consultanţă pentru modernizarea a cinci secţiuni de cale ferată, încheiat de CFR SA cu un consorţiu condus de firma italiană Italferr, a crescut cu 9,3 milioane de euro, la 31,2 milioane de euro, fără TVA, sumă care va fi acoperită de fonduri europene nerambursabile, potrivit Mediafax.

Contractul a fost încheiat în 2007 cu consorţiul format din companiile Italferr, Obermeyer Planen, Beraten, Scott Wilson Railways şi Tecnic Consulting Engineers la o valoare iniţială de 21,84 milioane de euro, fără TVA, pentru asistenţă tehnică la modernizarea tronsoanelor Braşov-Sighişoara, Sighişoara-Coşlariu, Coşlariu-Simeria, Craiova-Calafat şi Predeal-Braşov.

Asocierea trebuia să revizuiască şi să completeze studiul de fezabilitate existent, studiul de impact asupra mediului, să elaboreze proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, să pregătească documentaţia de licitaţie pentru lucrări, pentru supervizare şi cererile de finanţare către Comisia Europeană din fondul de coeziune.

"Pe parcursul derulării contractului, în urma unor discuţii purtate între CE şi autorităţile române a intervenit un acord privind modernizarea tronsonului Braşov-Simeria la standarde conforme cu politicile UE de dezvoltare a coridoarelor feroviare europene. Acest acord s-a materializat prin aprobarea de către Guvern, în octombrie 2008, a susţinerii variantei de modernizare la standarde mai înalte. Pentru punerea în aplicare a acestei decizii, componenta de preţ a contractului reprezentând cheltuieli rambursabile a devenit total insuficientă pentru a se angaja studii de teren (topografice şi geologice) care să permită proiectarea pe un traseu care, în varianta adoptată, conţine mai multe tuneluri (cu lungimi semnificative), poduri şi viaducte faţă de varianta anterioară analizată", se arată într-un răspuns al CFR SA la solicitarea Mediafax.

Contractul iniţial avea ca termen de finalizare septembrie 2009, însă acesta a fost prelungit printr-un alt act adiţional până în septembrie 2011.

În acelaşi timp, Italferr a lansat un anunţ de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de prospectare geologică şi geofizică de-a lungul secţiunii de cale ferată Braşov-Coşlariu în valoare de 5,13 milioane de euro, fără TVA, cu finanţare de la bugetul de stat.

Durata contractului este de 200 de zile de la data atribuirii, iar criteriile de adjudecare a licitaţie vor ţine cont de preţ (44%), timpul de execuţie (30%) şi propunerea tehnică (26%).


×
Subiecte în articol: redactie