x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Italia s-a împrumutat cu 7,5 miliarde euro pe trei ani, la o dobândă-record de 8%

Italia s-a împrumutat cu 7,5 miliarde euro pe trei ani, la o dobândă-record de 8%

de Agerpres    |    29 Noi 2011   •   12:07
Italia s-a împrumutat cu 7,5 miliarde euro pe trei ani, la o dobândă-record de 8%

Italia a platit o dobanda record de aproape 8% la licitatia de marti de titluri de stat, guvernul atragand de pe piata 7,5 miliarde euro, aproape de marginea superioara a intervalului tintit.

Concret, Trezoreria italiana a vandut titluri de stat pe trei ani in valoare de 3,5 miliarde de euro, obligatiunile pe 10 ani in valoare de 2,5 miliarde de euro si obligatiuni cu maturitatea in 2020 in valoare de 1,5 miliarde de euro.

Randamentele pentru obligatiunile pe trei ani au atins nivelul record de 7,89%, cu 2,96 puncte procentuale mai mult decat la precedenta emisiune. In cazul obligatiunilor pe 10 ani, randamentele au crescut pana la 7,56%, cu 1,5 puncte procentuale mai mult decat luna trecuta.

Cererea pentru bondurile pe trei ani a fost de 1,5 ori mai mare decat oferta iar in cazul titlurilor de 10 ani raportul bid-to-cover a fost de 1,34. La precedenta emisiune raportul cerere-oferta a fost de 1,35 ori in cazul titlurilor pe trei ani si de 1,27 ori pentru titlurile pe 10 ani.

Analistii considera ca aceste randamente sunt nesustenabile pe termen lung avand in vedere ca datoria Italiei se ridica la aproximativ 1.900 miliarde de euro, aproape 120% din Produsul Intern Brut.

Fondul Monetar International a anuntat luni ca nu a primit nicio cerere de ajutor din partea Italiei, dezmintind astfel informatiile publicate in cotidianul La Stampa potrivit carora FMI pregateste un program de sprijin in valoare de 400-600 miliarde de euro pentru Italia.

×