x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jale la Constanța: 80% din culturi, pârjolite de secetă

Jale la Constanța: 80% din culturi, pârjolite de secetă

de Diana Scarlat    |    03 Aug 2020   •   12:00
Jale la Constanța: 80% din culturi, pârjolite de secetă

Solicitările agricultorilor afectați de seceta din acest an nu au fost soluționate de Guvern, iar propunerile legislative au fost respinse, apoi atacate la Curtea Constituțională de PNL. Astfel s-a ajuns la situația în care producătorii agricoli din România au intrat în cea mai mare criză din ultimii 30 de ani. Nu mai au bani pentru a-și achita creditele, în timp ce culturile sunt compromise din cauza secetei.

S-au distrus peste trei sferturi din suprafața cultivată a județului Constanța, iar cei care au investit pentru întoarcerea culturilor au și la cele înființate anul acesta aceleași rezultate dezastruoase. Comisia Europeană a aprobat acordarea unor despăgubiri pentru secetă, dar producătorii arată că acestea sunt insuficiente și acoperă doar pierderile din primăvară, nu și pe cele de la porumb și floarea-soarelui, care deja sunt distruse.

 

Ministrul Agriculturii a anunțat că din suprafața totală calamitată, de 1,2 milioane de hectare, la nivelul întregii țări, 416.000 sunt doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime. Dar această raportare se referă doar la culturile de orz, grâu și rapiță, deși fenomenul de secetă se manifestă în continuare, afectând, în prezent, și culturile de floare-soarelui și porumb. Culturile de toamnă din județul Constanța au fost calamitate în proporție de peste 80%. Foarte mulți agricultori nu au recoltat nimic, iar situația se repetă deja la culturile de porumb și floarea-soarelui. Cei care au întors culturile de toamnă, însămânțând porumb, și-au crescut cheltuielile cu aratul, semințele, motorina etc., iar acum, după aproape trei luni, sunt în situația de a nu recolta nimic.

„La nivelul județului Constanța există cam 480.000 de hectare de teren arabil, diferența de 64.000 de hectare fiind cultivate în primavară, cu porumb si floarea-soarelui, care riscă să fie și ele calamitate, în proprorție de peste 90%. Sunt fermieri care toacă deja porumbul, pentru că este uscat, iar floarea-soarelui are, în multe de locuri, înălțimea de 30-50 cm. Singurele zone din județ unde există încă premise pentru realizarea unor producții, oricum mult diminuate față de anii anteriori, sunt Ostrov și Băneasa, în foarte puținele suprafețe irigate.

Și în cazul celor care au recoltat, producția la hectar a fost nesemnificativă. Situația fermierilor este dramatică, în contextul în care nu vor genera veniturile necesare pentru a-și acoperi cheltuielile cu înființarea noilor culturi, a plății arendei, a plății furnizorilor de împuturi, dar, mai grav, a creditorilor, fie bănci sau societăți de leasing”, a explicat, pentru Jurnalul, Răzvan Filipescu, unul dintre agricultorii care au anunțat că urmează acțiuni de protest.

 

Guvernul a calculat despăgubirile în minus

Producătorii agricoli arată că banii aprobați pentru despăgubiri de Comisia Europeană nu sunt nicidecum suficienți pentru a acoperi pagubele, pentru că s-au făcut greșit calculele. În functie de tehnologia aplicată de fermieri, de soiurile de cereale cultivate, la înființarea unui hectar de grâu, pierderile calculate pornesc de la 1.500 de lei la hectar și pot ajunge la 2.600 de lei la hectar, sumă la care trebuie adăugată și contravaloarea arendei, pe care Guvernul o ignoră.

„Starea de calamitate în județul Constanța a fost declarată destul de târziu, Ordinul Prefectului fiind emis abia pe 27 aprilie, ca urmare a unui apel public pe care l-am lansat. De atunci și până în prezent, singurul demers concret a fost cel de încheiere a proceselor verbale de calamitate, despăgubirile nefiind încă acordate. Abia vineri, Guvernul a primit avizul CE pentru acordarea acestora, sub forma unui ajutor de stat, însă noi, fermierii, apreciem că valoarea despăgubirilor, de 925 lei/hectar, la grâu, de exemplu, este nesemnificativ. Abia acoperă arenda, care în mediul rural este o sursă de venit pentru arendatori. Ce să mai vorbim despre celelalte cheltuieli... Valoarea pierderilor se situează undeva la minimum un miliard de lei doar la nivelului județului Constanța”, mai explică Răzvan Filipescu.

 

 

Soluțiile care ar trebui aplicate rapid

Fermierii solicită în continuare Guvernului un calcul corect al despăgubirilor și includerea în acest ajutor de stat a culturilor de porumb și floarea-soarelui, afectate acum de secetă, pentru care nici societățile de asigurări nu mai încheie poliție. „Poate mai grav este faptul că, deși am inițiat de două ori o propunere legislativă privind protejarea fermierilor afectați de secetă, prin suspendarea ratelor la credite și leasing pentru utilaje, echipamente și terenuri agricole, corelată cu prelungirea maturității creditului, aceasta a fost respinsă și atacată de două ori la CCR, de PNL. Este de neînțeles această atitudine, cu atât mai mult cu cât Guvernul a acordat o facilitate similară persoanelor fizice și companiilor afectate de COVID-19, pentru o perioadă de nouă luni, până la 31 decembrie 2020. Noi cerem același lucru pentru fermierii afectați de secetă, care dețin process-verbal de calamitate, dar pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni, cât durează un ciclu agricol complet, pentru sprijinirea unui domeniu vital al economiei românești, care altfel poate intra în colaps”, explică Filipescu, arătând că această măsură nu are impact bugetar, ci din contră, permite băncilor și societăților de leasing să nu mai instituie provizioane pentru finanțările acordate, deci automat nu mai generează cheltuieli și nu le mai sunt diminuate profiturile, statul încasând astfel mai mulți bani din impozitul pe profit, contrabalansând, astfel, veniturile la buget cu veniturile și profiturile diminuate sau pierderile raportate de acești fermieiri.

 

 

În acest moment, niciun fermier nu se mai gândește să facă profit, prioritate fiind posibilitatea înființării noilor culturi, a achitării datoriilor către furnizori și creditori, pentru a evita executarea silită, restructurarea ca debitor aflat în dificultate și chiar intrarea în incapacitate de plată.

Răzvan Filipescu, reprezentantul agricultorilor din județul Constanța

 

 

Petiție pentru solicitarea sprijinului

Grupul de Initiațivă Civică al agrigultorilor din județul Constanța a lansat și o petiție publică, semnată de peste 230 de fermieri, inclusiv din județele limitrofe, pentru a cere Guvernului emiterea unei OUG pentru suspendarea de urgență a ratelor la credite/leasinguri pentru fermierii afectați de secetă și prelungirea automată a maturitatii creditelor, pentru a lua presiunea executării/restructurării creditelor de către finanțatori; acordarea de urgență, a despăgubirilor, până la sfârșitul lunii august, nu în septembrie; acordarea, în luna august, a subvențiilor de la UE, în avans; rambursarea cu celeritate a TVA-ului pentru fermieri; acordarea de punctaj suplimentar pentru Organizatiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, în zonele defavorizate, care depun proiecte în cadrul sesiunilor de proiecte pentru refacerea sistemului de irigații și inițierea demersurilor pentru declararea stării de calamitate inclusiv pentru porumb și floarea-soarelui.

×