Jocurile video câștigă teren în România. Afaceri de peste 188 milioane de dolari în 2018
Industria jocurilor video din România a înregistrat, în 2018, o cifră de afaceri de 188,5 milioane de dolari, cu 19,2% mai mare decât în anul 2017, relevă raportul întocmit de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).
La nivel local, sunt active peste 100 de studiouri de game development care numără peste 6.000 de profesionişti, dintre care peste 77% se află în Bucureşti, iar restul îşi desfăşoară activitatea în marile centre universitare, precum Cluj şi Timişoara, dar şi în Craiova, Braşov, Târgu Mureş, Arad sau Turda.
Cele mai importante 10 companii româneşti, în 2018, după cifra de afaceri, au fost: Ubisoft, Electronic Arts România, Gameloft România, Ati Studios, Amber Studio, Nutaku Publishing, Bandai Namco, King Games Studio, Quantic Lab şi Mavenhut.
Raportul RGDA arată că aproape trei sferturi (74,2%) dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 12,1% oferă servicii de Quality Assurance, localizare şi outsourcing creativ. De asemenea, 10,3% din totalul acestor studiouri activează şi ca publisheri, distribuind propriile jocuri, în timp ce 3,4% creează instrumente şi suport pentru infrastructură.
În ceea ce priveşte platformele şi tehnologiile, 36% din studiourile româneşti care au lansat jocuri, anul trecut, au făcut-o pe mai multe platforme. Totodată, 60% dintre acestea au lansat jocuri pentru dispozitivele mobile, iar 45% pentru PC sau Mac.
Pe de altă parte, deşi interesul pentru dezvoltarea de jocuri pentru console ca PS4 sau Xbox a crescut în ultimii ani, Nintendo Switch a fost platforma aleasă, în 2018, pentru 24% din studiouri locale pentru titlurile lor.
Pe lista celor mai de succes jocuri video din lume se află şi produse dezvoltate şi în România, cum ar fi FIFA19 care a intrat în Top 20 al celor mai vândute jocuri din lume, cu peste 20 de milioane de unităţi. Alte nume de jocuri notabile dezvoltate sau co-dezvoltate local şi care au intrat în clasamentul mondial sunt: Far Cry 5, Assassin's Creed: Odyssey, NHL 2019 şi FIFA mobile.
Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România.
Obiectivele asociaţiei sunt acelea de a informa publicul larg asupra industriei, a se asigura că există suficiente surse de training şi educaţie pentru cei care işi doresc o carieră în domeniu, a crea o comunitate strânsă a dezvoltatorilor şi de a reprezenta industria în faţa instituţiilor statului şi a actorilor internaţionali.

Ştiri din .ro
-
Oamenii aflați într-un supermarket din Timișoara au rămas blocați, când bărbatul s-a apropiat de casieriță și i-a spus cu glas tare: „Te omor!” Apoi a urmat ceva și mai halucinant. Momentul a fost surprins de camere (VIDEO) antena3.ro
-
Ioana din comuna ieșeană Gropnița era extrem de urmărită pe rețelele sociale. Într-o zi, fata a trăit cel mai urât coșmar. Bărbatul a intrat peste ea, i-a rupt lenjeria intimă și a violat-o ore întregi. Când și-a dat seama cine e, fata a avut un șoc! antena3.ro
- Un client nervos a scos pistolul și l-a pus la capul agentului de pază de la un magazin Profi din Timișoara VIDEO UPDATE Decizie de ultimă oră Pressalert.ro
- Liderul interlop Boncu, ”îngropat” de declarația patronului clubului unde a fost sechestrat un bucureștean. Decizia instanței pentru cel care a chemat poliția paralelă de la SPI Security Pressalert.ro
Ministerul Finanţelor a atras joi 500 de milioane de lei de la bănci
Buget pe 2020. Ce ministere primesc mai mulți bani în noul an
Termoenergetica: Radet nu putea plăti datoria istorică de 3,7 miliarde de lei
Județul Alba campion la fonduri europene. Peste 531 milioane de euro atrase prin mii de contracte de finanțare
România, printre statele UE cu cel mai mare declin al producției industriale, în octombrie
Curs valutar 12 decembrie 2019: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu principalele valute
24 milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun din Târgu Jiu
Au ales România. Doi francezi fac afacere cu hrana viitorului
