x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie JPMorgan: speculaţiile privind spargerea euro se vor intensifica în primăvară

JPMorgan: speculaţiile privind spargerea euro se vor intensifica în primăvară

de Daniel Ionaşcu    |    12 Dec 2011   •   11:19
JPMorgan: speculaţiile privind spargerea euro se vor intensifica în primăvară

Sansele ca unele state sa iasa din zona euro sau sa fie date afara sunt mici din cauza costurilor imense si a unei potentiale depresiuni economice, insa speculatiile privind scindarea uniunii monetare vor creste la primavara din cauza ca Grecia va avea nevoie de o alta restructurare a datoriei dupa alegerile din februarie 2012, potrivit bancii americane JPMorgan Chase.

“Daca Grecia va renega unilateral datoriile catre creditorii oficiali guvernamentali – adica cele 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeana sI Fondul Monetar International, din care s-au acordat 65 de miliarde de euro – se va considera ca tara incalca solidaritatea Uniunii sub Tratatul de la Lisabona', se arata intr-o nota catre investitori.

Banca mai spune ca nu e clar daca principiile de solidaritate vor fi legal suficiente pentru a da afara o tara insa presiunile politice pentru a face acest lucru vor fi imense, ceea ce va duce la iesiri nepredictibile de capital, deci instabilitate.

Intrebarea urmatoare este: Ce vor face investitorii sI corporatiile in eventualitatea ca euro va incepe sa se sparga? Raspunsul e simplu: vor cumpara cantitati copioase de dolari americani sI yeni japonezi, scrie Business Insider.

Scenariul iesirii din euro a unui stat slab sau cel al iesirii unuia puternic ce nu mai vrea la comun cu tarile-problema este de 10-20% considera analistii JPMorgan. Iar cel al colapsului zonei euro este de doar 5%.

×