x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jumătate din români sunt stresaţi la serviciu

Jumătate din români sunt stresaţi la serviciu

de Valentin Gros    |    11 Dec 2019   •   11:32
Jumătate din români sunt stresaţi la serviciu
Sursa foto: Creatas/Getty Images

Jumătate dintre angajaţii români cred că 2019 a fost mai obositor din punct de vedere profesional, mai plin de provocări, efort şi cu mai mult stres comparativ cu anul precedent. La polul opus, doar 14% simt că a fost un an mai calm şi mai liniştit, care le-a adus echilibrul necesar între viaţa personală şi job.

 

Numai 13% dintre salariaţi s-au bucurat de un an mai bun, care le-a adus mai multe satisfacţii, în timp ce pentru doi din zece angajaţi, 2019 a fost la fel ca anul precedent, fără schimbări semnificative, arată datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. 

Întrebaţi ce şi-au propus să realizeze în acest an din punct de vedere profesional şi nu au reuşit, un sfert dintre respondenţi afirmă că şi-ar fi dorit să schimbe angajatorul, iar doi din zece îşi propuseseră să obţină o majorare salarială. De asemenea, 14,3% dintre angajaţi nu au reuşit să-şi schimbe domeniul de activitate, iar 13% nu au avansat pe o poziţie superioară, aşa cum ar fi vrut. 

 

Greu de promovat

Totuşi, doi din zece respondenţi spun că au reuşit să avanseze pe o poziţie superioară, fie în cadrul aceleiaşi companii, fie la alta nouă. De asemenea, alţi 13,7% dintre respondenţi au schimbat complet atât angajatorul, cât şi domeniul de activitate. Jumătate dintre angajaţi au rămas pe aceeaşi funcţie ca cea de anul trecut şi la acelaşi angajator. 

Din punct de vedere salarial, 2019 nu a fost prea productiv pentru o bună parte dintre angajaţi. Doar 17,2% dintre aceştia au primit anul acesta o majorare salarială de până la 5%, iar 11,4% au primit o majorare de cel mult 10%. Alţi 16,6% au beneficiat de un salariu mai mare cu până la 20%, iar aproximativ unul din zece respondenţi a reuşit să obţină o majorare salarială de peste 20%. 

 

Satisfacţia financiară

Un procentaj de 47% dintre angajaţi se declară mulţumiţi de evoluţia câştigului din acest an şi doar 10,3% au declarat că sunt foarte mulţumiţi, deoarece măririle salariale au reflectat corect performanţa lor la job. În schimb, 26% sunt nemulţumiţi şi spun că meritau mai mult, iar 16,7% sunt foarte nemulţumiţi, întrucât evoluţia câştigului salarial nu a reflectat deloc munca lor. 

 

O treime dintre salariaţii români afirmă că salariul lor a stagnat pe durata acestui an, în timp ce pentru unul din zece, chiar a scăzut cu procente de până la 25%. 

×