x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Juncker: Ajutorul trebuie să garanteze menţinerea Greciei în zona euro

Juncker: Ajutorul trebuie să garanteze menţinerea Greciei în zona euro

21 Feb 2012   •   05:57
Juncker: Ajutorul trebuie să garanteze menţinerea Greciei în zona euro

Liderul ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a confirmat oficial marti ca planul de salvare 'fara precedent' a Greciei a fost acceptat, in scopul de a 'garanta' mentinerea acestei tari in zona euro, transmit AFP si Reuters.

'Acordul de mare amploare' include asistenta publica si o stergere 'fara precedent' a datoriei de catre creditorii bancari 'pentru a asigura viitorul tarii in zona euro', a afirmat el, intr-o conferinta de presa, subliniind ca al doilea plan de ajutor pentru Grecia garanteaza mentinerea acesteia in zona euro.

'Eurogrupul a ajuns la un acord privind reducerea radicala a datoriei de stat a Greciei prin concursul larg al sectorului privat', a mai spus el, afirmand ca volumul celui de-al doilea pachet de ajutor se ridica la 130 miliarde de euro. In plus, s-a ajuns la un acord privind restructurarea a circa 53,5% din datoria Atenei catre bancile private, datorie estimata la 230 miliarde de euro.

Potrivit lui Juncker, obiectivul strategic al acestui plan va trebui sa fie 'reducerea datoriei publice a Greciei pana la 120,5 procente din PIB catre 2020'. In prezent, datoria de stat a Greciei se ridica 160 la suta din PIB.

×