x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier: Portofoliile administrate privat, o provocare pentru societățile de investiții

Jurnalul bursier: Portofoliile administrate privat, o provocare pentru societățile de investiții

26 Aug 2019   •   08:15
Jurnalul bursier: Portofoliile administrate privat, o provocare pentru societățile de investiții
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Portofoliul privat reprezintă o soluţie 100% personalizată de investiţie, care beneficiază de o administrare individuală, alocarea activelor realizându-se în concordanță cu obiectivele setate, ținta de randament agreată, costurile de tranzacționare ale instrumentelor si apetitul la risc al investitoruluiÎntr-o înlănțuire logică, investitorul și administratorul portofoliului (societatea de administrare a investițiilor) stabilesc înainte de semnarea contractului următoarele aspecte:

  1. Ținta de randament pe care o vor atinge investițiile printr-o administrare discreționară
  2. Gradul de risc pe care investitorul este dispus să îl suporte
  3. Orizontul de timp agreat în vederea atingerii țintei de randament stabilite

O ofertă personalizată se bazează pe toate aceste variabile. Strategia aleasă de administratorul portofoliului în funcție de criteriile enumerate mai sus, poate fi orientată către investiții cu grad de risc mai ridicat sau mai scăzut, în funcție de profilul investitorului. Să presupunem ca doi investitori își deschid un portofoliu administrat privat in același timp, investind aceeași sumă, setând același interval de timp pentru atingerea țintelor de randament, dar având profiluri de risc diferite, unul suportând mai bine expunerea la risc, altul mai puțin. Este știut faptul că există o strânsă corelație între riscul asumat și randament, statistica demonstrând că instrumentele cu grad ridicat de risc generează pe perioade medii și lungi de timp randamente superioare celor cu grad scăzut de risc. Astfel, cei doi investitori vor avea active diferite la lichidarea portofoliilor, strategia investițională aleasă fiind cea care le diferențiază.

Așadar, un portofoliu administrat privat – sau un cont individual, cum mai este numit în industria investițiilor – presupune gestionarea tactică a unui portofoliu de investiții, prin selectarea celui mai bun mix investițional, în proporția corectă și schimbarea continuă a acestora în portofoliu, pentru a crește randamentul investițiilor și a maximiza activul investitorului. De asemenea, trebuie spus că activul portofoliului poate suferi modificări pe parcursul administrării acestuia, investitorul având opțiunea de a opta pentru retrageri sau alimentări periodice (lunare, trimestriale) de bani sau poate păstra portofoliul inițial până la maturitate.

Revenind la administrarea discreționară, trebuie spus că aceasta presupune gestionarea portofoliului în care investitorul plasează activul (banii) împreună cu administratorul,pe care îl autorizează să îl investească după discreția sa, în numele său, în baza acordului încheiat. Practic, atribuțiile care îi revin unui manager în gestionarea unui portofoliu sunt următoarele:

  1. Scanarea oportunităţilor din piaţă pentru a identifica noi canale de performanţă;
  2. Selectarea valorilor mobiliare în care se va investi suma;
  3. Crearea unui portofoliu adecvat, cu titlurile alese pentru investiții;
  4. Luarea deciziei privind proporția diferitelor valori mobiliare din portofoliu, pentru a-l face un portofoliu ideal pentru investitorul în cauză.
  5. Generarea unui raport lunar care să reflecte valoarea activelor, defalcate pe fiecare instrument în care s-a investit.

Astfel, administratorul portofoliului preia în grija sa toate formalităţile aferente efectuării plasamentelor (negocierea şi obţinerea celor mai bune condiţii la un moment dat şi pe o anumită  piaţă, deschiderea de conturi etc).

Vorbind de strategia investițională, este bine să amintim principalele categorii de instrumente pe care managerul de portofoliu le poate valorifica:

  • Instrumente cu venit fix (obligaţiuni municipale sau corporative, titluri de stat);
  • ETF-uri (fonduri de investiţii listate la BVB sau pe oricare altă piață reglementată, care asigură expunere regională și sectorială pe anumite clase de instrumente financiare);
  • Acțiuni (listate la BVB sau pe oricare altă piață reglementată, precum și acțiuni necotate);
  • Fonduri de investiții (fonduri locale sau externe, cu expunere pe diferite clase de instrumente financiare).

Este important de subliniat faptul că diferențierea pe fiecare categorie de instrumente financiare se face și cu respectarea cerinței minime de lichiditate agreată contractual.

Nu în ultimul rând trebuie spus faptul că banii investiți prin intermediul portofoliului individual beneficiază de mecanisme de protecție prin aplicarea de norme și proceduri. Totodată, activele sunt asiguratede către Fondul de Compensare a Investitorilor, în mod egalși nediscriminatoriu,în limita unui plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a 20.000 Euro/investitor, în situația incapacității administratorului de a returna activele deținute în portofoliul clientului.

Portofoliile administrate privat au fost lansate în premieră pe piața de capital din România în urmă cu 17 ani de către Certinvest și reprezintă o soluție de investiție personalizată pentru aceia care își propun să își modeleze un viitor financiar împreună cu specialiștii din domeniu.

 

Alina Huidumac-Petrescu, Director portofolii private Certinvest

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier Certinvest