x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Kazacii de la KazMunai vor să se înţeleagă cu Guvernul

Kazacii de la KazMunai vor să se înţeleagă cu Guvernul

07 Oct 2010   •   00:00

Grupul kazah KazMunaiGaz (KMG) intenţionează să ajungă până la sfârşitul anului la o înţelegere cu statul român în privinţa datoriei Rompetrol Group, a anunţat directorul general al KMG, Kairgeldi Kabildin, citat de Bloomberg.



KazMunaiGaz a decis la finele lunii septembrie conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat. Astfel, statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată de KazMunaiGaz, nu le-a răscumpărat până la termenul limită.

Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol. "Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie. Ne vom duce în instanţă, ce a făcut este în afara legii", a declarat premierul Emil Boc la sfârşitul săptămânii trecute.

Rompetrol Group avea de rambursat până la sfârşitul lunii septembrie 516 milioane de euro (670 milioane de dolari) în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. Compania a răscumpărat, în august, o parte din obligaţiuni, în sumă de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic