x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La mare, din aprilie

La mare, din aprilie

de Elena Stan    |    13 Dec 2007   •   00:00
La mare, din aprilie
Sursa foto: Lucian Alecu/

Turiştii care vor ajunge pe Litoral anul viitor vor găsi servicii mai bune şi preţuri mai mari cu 5%-15%. Mai mult, hotelierii vor să inceapă sezonul estival din luna aprilie 2008.

Turiştii care vor ajunge pe Litoral anul viitor vor găsi servicii mai bune şi preţuri mai mari cu 5%-15%. Mai mult, hotelierii vor să inceapă sezonul estival din luna aprilie 2008.

Hotelierii şi agenţiile de turism vor ca sezonul estival 2008 să inceapă din luna aprilie, şi nu din luna mai, aşa cum este stabilit de lege. "Vrem ca deschiderea sezonului estival să se facă mai devreme din cauza Summitului NATO. Astfel, oferim posibilitatea bucureştenilor să plece din Capitală la mare", a explicat Dragoş Anastasiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). "Pentru 2008, hotelierii de pe Litoral vor majora preţurile cu 5%- 15% din cauza creşterii tarifelor la utilităţi. Din cauza fluctuaţiei permanente a preţurilor pe Litoral putem vorbi despre "preţul zilei". Turismul de week-end creează probleme de infrastructură şi duce la creşterea preţurilor", a spus Anastasiu. Acesta crede că deschiderea sezonului in aprilie va face ca hotelierii să-şi amortizeze costurile intr-o perioadă mai lungă, astfel incăt preţurile vor putea fi mai mici. Reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), care se ocupă de curăţenia plajelor, spun că deschiderea sezonului estival nu inseamnă că se va putea face plajă din luna aprilie. "Nu credeam că se va putea face plajă in aprilie, deoarece timpul nu va permite sa facem curăţenie pentru că atunci incă mai sunt furtuni", a declarat Cătălin Anton, purtător de cuvănt al DADL.

STATISTICI. Numărul turiştilor romăni care au ales Litoral romănesc sau o vacanţă in străinătate a crescut anul acesta cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor ANAT. De asemenea, numărul turiştilor străini sosiţi in Romănia a crescut anul acesta cu 10% faţă de 2006. Per total, turismul intern a crescut anul acesta cu 10% faţă de 2006. Volumul biletelor de avion emise de companiile aeriene membre IATA, văndute prin agenţiile de turism a depăşit in primele 11 luni ale acestui an valoarea de 347 de milioane de euro, cu peste 37 de milioane de euro mai mult decăt volumul vănzărilor inregistrat pentru tot anul trecut.

INCASĂRI. Romănii au cheltuit pe vacanţe in străinătate in cele trei luni din vara acestui an circa 311 milioane de euro, cu 7% mai mult decăt in perioada similară a anului trecut, potrivit ANAT. Cheltuielile străinilor sosiţi in Romănia in vara lui 2007 s-ar ridica la aproximativ 266 de milioane de euro, in scădere cu 12% comparativ cu perioada iunie - august a anului precedent. De asemenea, numărul pachetelor turistice pentru vacanţe petrecute pe vase de croazieră a fost de 6.000 in acest an, cu 50% mai mult faţă de anul trecut.

elena.stan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: aprilie economic