x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La noi multinaţionalele sunt mici şi multe

La noi multinaţionalele sunt mici şi multe

de Daniela Ivan    |    03 Mai 2018   •   13:50
La noi multinaţionalele sunt mici şi multe
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

În România există 72.870 de grupuri de întreprinderi multinaţionale, din care 72.599 sunt controlate din străinătate, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, aferente anului 2016. Însă cea mai mare parte a acestora sunt firme străine foarte mici, deţinute de persoane fizice care au mici afaceri în cel puţin două ţări.
Peste 53% dintre aceste companii străine activează în comerţ, în repararea autovehiculelor sau în construcţii şi imobiliare, ceea ce explică şi dimensiunea redusă a acestora. În plus, datele de la Statistică mai arată că cea mai mare parte a multinaţionalelor din România, mai exact 58.732 sunt deţinute de persoane fizice străine, nu de persoane juridice străine.

Germania, Franţa şi Italia ocupă primele trei locuri în topul ţărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Situaţia nu arată la fel şi la Bruxelles

În statisticile UE, România figurează cu numai 3.939 de multinaţionale, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene există 38.486 de corporații multinaționale (MNC). Diferenţa provine din modul în care este definită o multinaţională. În UE, pentru a fi considerată MNC, o companie care produce sau vinde bunuri sau servicii în diferite țări trebuie să îndeplinească două caracteristici principale, să fie  mare și activitățile la nivel mondial să fie controlate central de compania-mamă. În România, este considerată o firmă mulţinaţională o companie care are cel puţin două unităţi localizate în ţări diferite.

Ce arată datele Eurostat

Ţara  Număr de multinaţionale străine  

EU 28        38.486

Cehia         5.443

România    3.939

Estonia      2.190

Bulgaria     2.069

Croaţia       1.853

Letonia      1.791

Lituania     1.829

Slovenia    1.531

 

 

×
Subiecte în articol: întreprinderi multinaţionale