x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La STS sistemul Disaster Recovery devine o afacere între prieteni

La STS sistemul Disaster Recovery devine o afacere între prieteni

de Cristian Anton    |    19 Aug 2019   •   08:31
La STS sistemul Disaster Recovery devine o afacere între prieteni
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/JURNALUL NATIONAL

STS cheltuie circa 4,6 milioane de euro pentru realizarea unui centru de date, bani care vor merge către o asociere de firme condusă de Synotech Global Services România SRL, deţinută de celebrul Claudiu Florică, din care mai face parte şi Marctel SIT SRL, în care unul din acţionari a fost şi generalul în rezervă Tudor Tănase, fostul şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Cele două firme fac afaceri de zeci de milioane de euro cu instituţii de forţă ale statului, iar societatea în care a fost implicat generalul Tănase nu se află la primul contract cu serviciul pe care acesta l-a condus.

 

STS a atribuit pe 18 iulie 2019 un contract pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de realizare a unui centru de date cu rol de Disaster Recovery. La cererea de oferte iniţiată de serviciu au participat asocierile Synotech Global Services România SRL (lider) – ICS Net SRL – Marctel SIT SRL, respectiv Romtest Electronic SRL (lider) – Casa Invest SRL – Tema Energy SRL. Câştigătoare a fost declarată asocierea condusă de Synotech Global Services România SRL, care va primi de la STS 4.584.706, 88 euro, fără TVA. Valoarea estimată iniţial a contractului a fost de 5.543.916,51 euro.

Personajul cheie din dosarul Microsoft

Synotech este deţinută de Claudiu Florică, mituitorul din dosarul Microsoft şi este o prezenţă constantă pe lista câştigătorilor de contracte cu statul. Numai anul acesta, firma a primit două milioane de lei, în februarie, pentru realizarea unui centru de date la Nuclearelectrica, la care se adaugă o înţelegere de 5,4 milioane de lei încheiată în luna iulie cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), pentru mentenanţa sistemului Tetra.

 

Claudiu Florică este personajul cheie din Dosarul Microsoft, în care mai mulți demnitari sunt acuzați că au luat șpăgi în valoare totală de 60 milioane de euro. Afaceristul a fost exonerat de orice vinovăţie de către DNA, după ce a turnat persoane ca Elena Udrea, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru, Gheorghe Ştefan etc.

De-a lungul timpului, Synotech a beneficiat de contracte publice în valoare de peste 40 de milioane de euro. Firma a raportat pentru anul 2018 afaceri de 28,8 milioane lei şi un profit net de numai 81.000 lei, cu 55 de angajaţi.     

Înţelegeri cu repetiţie

Foarte interesant este şi numele subcontractantului din achiziţia realizată de STS, Marctel SIT SRL. Firma este deţinută de Doina Elena Cadariu şi Călin Petru Pantea, dar până în iulie 2011 unul din asociaţi era generalul (r) Tudor Tănase, fostul şef al STS, între 2001 şi 2005. Marctel SIT SRL nu se află la prima colaborare cu STS: în mai 2019, a semnat un acord cadru pentru furnizarea de sisteme de date, în valoare de 349.469,12 euro.

7,4 milioane de euro este valoarea contractelor primite numai anul acesta de la stat de Marctel SIT SRL

Firma în care a fost implicat şi şeful STS a mai primit anul acesta contracte de la IGPF (5,4 milioane de lei în iunie, pentru mentenanţa sistemului Tetra) şi Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA (4,3 milioane lei în martie, pentru echipamente de comunicaţie şi semaforizare). Marctel SIT SRL a declarat pentru anul 2018 afaceri de 17 milioane lei şi un profit net de 1,5 milioane lei, cu 56 de angajaţi. Firma la care a fost asociat şi generalul STS Tănase a primit de-a lungul timpului contracte publice în valoare de aproape 50 de milioane de euro. 

Reactivat de Băsescu

Generalul STS Tudor Tănase este cel care a implementat sistemul 112 în România, iar în ianuarie 2014 era şeful Compartimentului Căutare şi Salvare din cadrul Romatsa, adică cel responsabil de localizarea avionului prăbuşit în Munţii Apuseni, incident aviatic în urma căruia două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite. Tudor Tănase a fost la începutul carierei sale, în anii’ 70, ofiţer activ în Departamentul de Informaţii Externe, iar ulterior a trecut la Unitatea Specială „R”, cea care avea să devină după Revoluţie actualul STS. A fost trecut iniţial în rezervă la cerere în 1997, după ce procurorii militari l-au acuzat că a folosit camioanele STS pentru a căra materiale de construcţii la vila sa, dar a fost reactivat de Traian Băsescu în 1999, când l-a numit director adjunct la Romatsa. Nu doar generalul Tănase face afaceri, ci şi fiul său. Ionuţ Florin Adrian Tănase a fost asociat în două firme cu Alexandru Octavian Grumaz, fiul generalului Alexandru Grumaz, fost prim adjunct al directorului STS Florin Tănase, dar şi cu Ioan Dragoş Amihăesei, fiul altui general STS, Ioan Amihăesei.  

 

 



 

×