x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La vecini se poate: China a pregătit 1,5 miliarde de euro pentru investiţii în Bulgaria

La vecini se poate: China a pregătit 1,5 miliarde de euro pentru investiţii în Bulgaria

03 Mai 2012   •   16:55
La vecini se poate: China a pregătit 1,5 miliarde de euro pentru investiţii în Bulgaria

La cateva zile dupa ce Ungaria a anuntat realizarea a sapte proiecte prin intermediul unei linii de investitii chineze in cuantum de un miliard de euro, vecinii de la sud de Dunare se lauda cu un ajutor asiatic de circa 1,5 miliarde de dolari, care se va materializa in urmatorii ani in proiecte de infrastructura, energie si agricultura.

Anuntul a fost facut joi de presedintele Camerei de Comert Bulgaro-Chineza, Viktor Azmanov, care a declarat, conform Novinite, citat de Mediafax, ca guvernele din cele doua tari au semnat deja un memorandum de cooperare economica in urma caruia vor fi infiintate prin investitii chineze mai multe fabrici, unde vor lucra pana la 500 de angajati.

Oficialul bulgar a declarat ca unul dintre cele mai importante proiecte este crearea Zonei Industriale Bozurishte de langa Sofia. Aceasta zona va include un parc industrial si de logistica, iar un proiect similar, cu finantare chineza, este analizat pentru portul Varna.

Anuntul lui Azmanov a fost facut dupa ce Bulgaria nu a participat la un forum economic major de la Varsovia, unde premierul chinez Wen Jiabao a declarat ca tara sa intentioneaza sa investeasca 10 miliarde de dolari in Europa Centrala si de Est.

Azmanov a subliniat ca autoritatile chineze vor ca schimburile comerciale UE-China sa atinga 100 de miliarde de dolari pe an, de la 52,9 miliarde de dolari in prezent.

El a notat ca tarile est-europene pot obtine finantare de la banca chineza pentru dezvoltare, alaturi de state din Africa si America Latina.

Oficialul bulgar a precizat totodata ca in luna noiembrie a acestui an este programat un forum economic major cu investitori chinezi.

×
Subiecte în articol: China Investitii bulgaria