x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La vînătoare de angajaţi

La vînătoare de angajaţi

de Catalin Pruteanu    |    24 Iun 2008   •   00:00
La vînătoare de angajaţi

REPATRIERI  ●  Firmele caută personal în străinătate
Tot mai mulţi angajatori au probleme cu recrutarea forţei de muncă, deşi autorităţile continuă să anunţe “planuri de măsuri”. Multinaţionale din România încearcă pe cont propriu să-i aducă înapoi pe românii plecaţi.



REPATRIERI  ●  Firmele caută personal în străinătate
Tot mai mulţi angajatori au probleme cu recrutarea forţei de muncă, deşi autorităţile continuă să anunţe “planuri de măsuri”. Multinaţionale din România încearcă pe cont propriu să-i aducă înapoi pe românii plecaţi.

Migraţia masivă a cauzat o criză a forţei de muncă, susţine ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru. “Potrvit studiilor efectuate, circa o treime din gospodăriile din România au experimentat migraţia pentru muncă. Conform statisticilor europene, în 2007 românii de vîrstă activă aflaţi pe teritoriul statelor membre ale UE reprezentau 0,3% din totalul populaţiei active din Uniunea Europeană. Doar în Italia şi Spania procentele erau mai semnificative, respectiv 0,8% şi 1,8%”, a declarat ieri Păcuraru. Ministrul a recunoscut că angajatorii au probleme tot mai mari din cauza personalului calificat. “Din ce în ce mai mulţi angajatori sînt în dificultate în momentul de faţă pentru a asigura forţa de muncă strict necesară”, a afirmat Păcuraru. Cu toate că campaniile de informare şi bursele de locuri de muncă organizate de Ministerul Muncii în Spania şi Italia nu s-au bucurat de interesul românilor, Păcuraru susţine că autorităţile au un “plan de măsuri” pentru repatrierea românilor, care cuprinde folosirea forţei de muncă din zonele rurale, prelungirea vieţii active şi flexibilizarea muncii.

RECRUTARE. Fără a mai aştepta ajutorul autorităţilor promis de ani buni, companiile au început să facă primii paşi pentru atragerea în ţară a românilor plecaţi. Între 27 şi 28 iunie se va desfăşura la Londra summit-ul de recrutare “Careers in Eastern Europe and Russia”. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa companii importante interesate de recrutarea persoanelor stabilite în străinătate şi care doresc să revină în ţările lor de origine pe poziţii de middle şi top management. Pînă acum, numărul locurilor de muncă oferite în Europa de Est depăşeşte 200 şi majoritatea ofertelor pentru România este destinată domeniilor de marketing şi vînzări.

Scade şomajul

Potrivit datelor prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului înregistrat la nivel naţional la sfîrşitul lunii mai a acestui an a fost de 3,8%, mai mică decît cea din luna mai a anului 2007 cu 0,3 puncte procentuale şi cu 0,1 puncte procentuale decît cea din luna aprilie a anului 2008. De asemenea, numărul total de şomeri corespunzător lunii mai, de 338.298 persoane, a scăzut cu 14.168 persoane faţă de cel din luna anterioară. Judeţul Ilfov a înregistrat luna trecută cea mai scăzută rată a şomajului din ţară: 1,2%.

×
Subiecte în articol: economic