x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lazea: Băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut

Lazea: Băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut

12 Noi 2010   •   00:00

Băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut, dar adâncimea pieţei financiare este importantă pentru atragerea capitalului străin şi nu trebuie afectată de stat sau clienţi, a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.



"Adâncimea pieţei financiare, dacă recunoaştem că este un factor definitoriu şi că atrage investitorii străini ca un magnet, noi ca şi stat, ca decidenţi, ca clienţi, nu trebuie să facem nimic ca să lovim în adâncimea pieţei financiare. Noi ce facem? Avem dubii dacă să menţinem sau nu contribuţia la Pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii  ­- n.r), pe piaţa de capital privatizăm o dată la trei ani o companie şi atunci participaţii de doar 5%, în sectorul bancar apare OUG 50", a afirmat Lazea la un seminar bancar.

Adâncimea pieţei financiare se referă la dimensiunea şi complexitatea pieţei de capital, a sistemului bancar, precum şi a celor de asigurări şi pensii private.

El a precizat că România a avut o criză financiară, dar nu una bancară, şi nu trebuie să declanşeze singură una, întrucât efectele sunt grave.

"Crizele bancare s-au lăsat de regulă, chiar şi în statele dezvoltate, cu consecinţe foarte nedorite, pe termen foarte lung", a spus Lazea.

El a prezentat un studiu realizat de economiştii Carmen Reinhart şi Vincent Reinhart privind crizele financiar-bancare în 15 state şi efectele acestora asupra ponderii creditării în PIB.

"Să luăm, de exemplu, Suedia, unde ponderea creditării în PIB a avansat de la 56,1% în 1985 la 72,9% în anul de boom 1989, iar după criza financiar-bancară a coborât la 45% în 1996, adică mai puţin decât avea la început", a spus Lazea, citând studiul.

El a precizat că ponderea creditării în PIB se menţine în România "de bine, de rău" la aproximativ 40%.

"Dacă vrem să zguduim barca sistemului bancar cu orice dinadins, putem să ajungem cu ponderea creditului în PIB unde eram acum trei-patru-cinci ani, mult mai mică. Una este transparenţa pe care Directiva 48/2008 o cere, şi este bine pentru că băncile din România au fost total netransparente şi au profitat cât au putut şi într-un fel şi-au meritat această soartă. Dar a merge dincolo de transparenţă şi a le da un bobârnac, pentru că vezi dom'le trebuie pedepsiţi bancherii, iată unde ne poate duce", a afirmat economistul-şef al BNR.

Lazea a menţionat că declaraţiile sunt în nume personal şi nu angajează în nici un fel banca centrală.

×
Subiecte în articol: economic