x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leaganul armurierilor lui Stefan cel Mare

Leaganul armurierilor lui Stefan cel Mare

01 Mai 2004   •   00:00

Pe plaiurile pitoresti ale Bucovinei dainuiesc si astazi marturii vii din timpurile domnitorilor moldavi. Un astfel de loc, incarcat de istorie si traditii, este si comuna Ciocanesti, leaganul fauritorilor de arme de pe vremea lui Stefan cel Mare.

IOHANNA ONACA

Situat intre Obcinile Mestecanisului si Masivul Suhard, pe malul Bistritei Aurii, Ciocanestiul este un loc inzestrat de Dumnezeu cu nenumarate frumuseti. Cine calca pe aceste meleaguri revine mereu, atras de legendele si stralucirea lor. Istoricii consemneaza ca Muntele Suhard a fost primit „de Alexandru cel Bun ca danie de domnie de la doamna sa Ana, cu prilejul inscaunarii sale". Cele mai multe familii din localitate poarta numele de Ciocan, de unde provine si denumirea comunei Ciocanesti. Aici locuiau vechii artizani de arme din timpul voievozilor Bogdan, Dragos si Stefan cel Mare. „Legenda spune ca sageata care a marcat locul altarului de la Manastirea Putna a fost facuta de ciocanarii de aici si aurita cu aur din Bistrita Aurie", explica primarul comunei, Gheorghe Tomoiaga.

Cautatorii de aur

Pe aceste locuri se mai vad si astazi semnele lasate de vechea indeletnicire a oamenilor din zona: exploatarea aurului din Bistrita. Pe malurile raului exista inca mari movile de pamant ramase dupa ce localnicii de odinioara cerneau nisipurile Bistritei, rapindu-i fulgii aurii atat de pretiosi. „Aurul era extras prin procedee simple, nepoluante, cu ajutorul pieilor de oaie", spune primarul comunei. Dupa exemplul inaintasilor, astfel de mijloace ecologice de exploatare a aurului ar putea fi utilizate si astazi, fara a pune in pericol mediul.

Traditia caselor sculptate

In Ciocanesti, turistii, care sunt din ce in ce mai numerosi, se intalnesc cu traditii si obiceiuri nealterate de trecerea timpului. Atat de mult au indragit localnicii vechile motive populare, ca si-au impodobit peretii caselor cu ele. „Casele din comuna sunt ornate cu motive traditionale care se regasesc pe bunditele, catrintele, camasile si alte obiecte din portul popular al romanilor", explica Gheorghe Tomoiaga, primarul comunei. Aceste motive se regasesc si pe ouale pictate, ceea ce i-a indreptatit pe ciocanesteni sa organizeze in luna februarie a acestui an Festivalul National al Oualor Incondeiate, care s-a dovedit a fi un adevarat succes.

Comorile naturii

Comuna Ciocanesti este cautata tot mai des de turisti romani si straini, care vin aici atrasi de frumusetea peisajului, linistea acestor meleaguri si ospitalitatea localnicilor. Nicaieri apusul de soare nu este mai frumos ca pe Batca Armanului, despre care ciocanestenii spun ca intrece in stralucire si farmec faimoasele amurguri din Grecia. O alta atractie pentru turisti este renumita rezervatie naturala de bujori din zona. Bujorul, un arbust pitic de culoare roz-mov, intins pe o mare suprafata, infloreste la inceputul verii, bucurand privirile localnicilor si turistilor.

Muzeul Satului

Chiar daca Ciocanestiul pare un simplu sat de munte, locuitorii au facut din comuna lor un adevarat obiectiv turistic. Calatorii care au trecut pe aici au ramas impresionati de Muzeul Satului, o casa veche care apartine batranei Leontina. Intre zidurile decorate cu motive populare sunt asezate la loc de cinste covoare, carpete si stergare lucrate intr-o viata de taranca. Micul „muzeu" cuprinde si costume populare traditionale din zona Bucovinei, pastrate cu grija de gazda. Pe mesele din cele doua camarute sunt expuse fotografii inramate cu grupurile de straini care au trecut pragul muzeului.

Batrana Leontina, trecuta de 80 de ani, locuieste in casuta de alaturi, intr-o camaruta cu un singur pat, care tine loc si de bucatarie. Isi duce singura batranetile si se bucura cand turistii ii viziteaza casa si ies pe poarta cu lumina si incantare in suflet.

Peste un secol de agroturism

Traditia ospitalitatii la Ciocanesti dateaza de aproape o suta de ani. La acea vreme, comuna vecina Iacobeni era o frumoasa statiune balneara. Turistii care veneau aici prindeau cu greu un loc de cazare pentru ca statiunea era mereu ocupata. Localitatea era cautata de multi turisti straini, in special italieni, care erau cazati si de locuitorii din Ciocanesti. „Bunicul meu spunea ca «veneau talienii», pe care ii aducea cu caruta de la Iacobeni si ii gazduia in casa cea mare, «casa curata», cum i se mai spune", isi aminteste primarul Gheorghe Tomoiaga. Strainii erau serviti cu produse naturale din curtea si gradina gospodarului, asa cum sunt tratati si astazi. Turistii care vin in Ciocanesti se pot opri la una dintre cele 19 pensiuni de doua si trei margarete, care cuprind peste 200 de locuri de cazare. „Speram ca pana in toamna sa ajungem la circa 500 de locuri, mai ales ca avem foarte multe solicitari din partea turistilor romani, dar si din Cehia, Germania, Bulgaria, Franta, Italia si Moldova", spune primarul comunei. In perioada 1 mai-15 iunie, cinci nopti de cazare cu mic-dejun la o pensiune de doua margarete costa 750.000 de lei de persoana, la o camera cu un loc. Turistii care aleg pensiuni de trei margarete in Ciocanesti vor plati in aceasta perioada 950.000 pentru acelasi pachet turistic.

Festivalul Oualor si al Pastravului

Turistii care viziteaza Bucovina vin de obicei aici pentru frumusetea renumitelor manastiri din zona. Romanii, dar si strainii sunt atrasi acum si de festivalurile organizate la Ciocanesti. Anul trecut, localnicii au initiat Festivalul National al Pastravului, ocazie cu care a fost reinviat un vechi obicei traditional in zona: plutaritul. In februarie, la Ciocanesti s-au adunat zeci de mesteri cunoscatori in arta incondeierii oualor si au pictat peste 10.000 de oua. Localnicii au realizat atunci un ou urias, pe care spera sa il vada intrat in Cartea Recordurilor. Oul are peste doi metri inaltime, este faurit din ciment si rapita, pe un suport de fier. Pe o parte este pictata imaginea domnitorului Stefan cel Mare, iar cealalta parte este impodobita cu modele nationale.
×
Subiecte în articol: economic ciocanesti