x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lege - BNR, cu ochii pe leasing

Lege - BNR, cu ochii pe leasing

de Vali Blanaru    |    20 Oct 2005   •   00:00
Lege - BNR, cu ochii pe leasing

Banca Nationala a Romaniei va supraveghea incepand de anul viitor activitatea societatilor de leasing, potrivit proiectului de Lege a leasingului aflat in discutie in Parlament.

Banca Nationala a Romaniei va supraveghea incepand de anul viitor activitatea societatilor de leasing, potrivit proiectului de lege a leasingului aflat in discutie in Parlament.

Supravegherea activitatii societatilor de leasing ar putea fi incredintata, cel mai probabil, Bancii Nationale a Romaniei (BNR), fapt care prezinta mai multe avantaje, printre care reducerea costurilor si a birocratiei. Societatile de leasing subsidiare bancilor vor putea fi supravegheate indirect prin intermediul bancilor-mama, iar societatile independente, prin bancile comerciale de la care se finanteaza.

LIMITAREA RISCURILOR. BNR considera ca legiferarea activitatii de reglementare si supraveghere a institutiilor financiare nebancare este necesara pentru a permite minimizarea riscului de credit. "Noul cadru de reglementare va introduce un sistem unitar de raportare si evaluare a informatiilor privind activitatea de creditare a institutiilor financiare nebancare, ceea ce va permite agregarea si analiza acestora la nivelul intregii piete, cu efecte utile pentru operatorii specializati, pentru autoritatea de reglementare si supraveghere, dar si pentru asigurarea stabilitatii financiare", a afirmat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. BNR doreste sa stabileasca cerinte uniforme pentru toti operatorii de pe piata si sa monitorizeze piata societatilor nebancare pe doua niveluri. Astfel, companiile cu volum mare de activitate vor fi supravegheate, in timp ce societatile cu un volum mai redus vor fi doar monitorizate.

FONDURI. Toate societatile de leasing vor fi obligate prin noua lege sa detina un capital social de 400.000 lei noi (patru miliarde lei vechi), iar cele care vor incheia contracte in valoare totala de peste cinci milioane de euro vor avea norme specifice de raportare a activitatii. Proiectul de lege va fi postat pe site-ul Ministerului de Finante in zilele urmatoare si va fi adoptat pana la sfarsitul anului de ambele camere ale Parlamentului.

×
Subiecte în articol: economic