x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea RCA a Guvernului, contestată

Legea RCA a Guvernului, contestată

de Adrian Stoica    |    13 Sep 2016   •   19:20
Legea RCA a Guvernului, contestată
Sursa foto: arhendrix/Getty Images/iStockphoto

Publicat la sfârşitul săptămânii trecut, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă al Ministerului  Finanţelor pentru modificarea Legii RCA este deja contesta de transportatori. Cinci asociații au cerut ieri modificarea ei prin introducerea unei prevederi care să înghețe prețurile polițelor de asigurare auto obligatorie (RCA) la valorile medii din raportul realizat de compania Milliman la cerea ASF.

Proiectul Ministerului Finanțelor prevede posibilitatea unei intervenții asupra prețurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putând solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii polițelor RCA în anumite condiții, dar transportatorii consideră că el nu răspunde solicitărilor pe care ei le-au formulat şi au anunţat că vor continua acţiunile de protest care vor culmina pe 15 septembrie cu un miting naţional în Bucureşti şi în marile oraşe.

Proiectul nu rezolvă problema

”Actuala Ordonanță de Urgență, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, este doar generală și nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulțumiți de forma acesteia (...)”, se arată în comunicat al transportatorilor. Solicitarea este făcută de cinci asociații ale transportatorilor, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) și Asociația Operatorilor de Transport Rutier Apulum. Transportatorii i-au acuzat, în mai mult rânduri, pe asiguratori că au mărit în ultimul an și de cinci ori tarifele RCA, în mod nejustificat.

Guvernul invocă regulile UE

Proiectul de OUG publicat de Finanțe conține prevederi despre introducerea unui eventual mecanism de blocare a scumpirii polițelor, însă condițiile sunt restrictive pentru intervenția autorităților în piață, aceasta fiind permisă doar pe baza unor reglementări europene în acest sens. "Cu toate că piața asigurărilor este liberalizată, Directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, în anumite condiții restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra prețurilor. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorării acestora, ca parte a unui sistem general de control al prețurilor", se arată în nota de fundamen tare a actului normativ. Totuși, ASF nu poate interveni decât în condițiile în care guvernul introduce un sistem de control al prețurilor, în condiții speciale permise de legislația europeană, se mai arată în proiect.

Diferenţe faţă de varianta Senatului

În paralel, la Senat mai aşteaptă un proiect de modificare a Legii RCA negociat cu transportatorii. În varianta de la Senat, compania de stat Eximasig va fi capitalizată şi va pe piața RCA, ea urmând să acţioneze ca un factor de temperare a creşterii tarifelor. De asemenea, proiectul mai prevede şi înfiinţarea unei noi entităţi care să stabilească tarifele de referinţă pentru asigurarea de răspundere civilă auto, în baza unei formule de calcul clare.

Proiectul din Parlament vine cu amenzi de până la 100.000 de lei pentru plata cu întârziere,  peste un anumit număr de zile, a despăgubirilor de către asigurători, putându-se ajunge până la ridicarea licenței pe perioade de trei sau șase luni.

Varianta pe care o va adopta executivul are toate şansele să fie puternic amendată în Parlament, astfel încât să fie preluate cât mai multe articole din proiectul elaborat la Senat în urma negocierilor cu transportatorii, având în vedere că s-a conturat o majoritate parlamentară care susţine aceste modificări.

×