x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lemnele de foc au ajuns un lux pentru milioane de români

Lemnele de foc au ajuns un lux pentru milioane de români

de Cristian Anton    |    07 Dec 2017   •   12:10
Lemnele de foc au ajuns un lux pentru milioane de români

Milioane de români tremură la gândul că ar putea rămâne fără lemne de foc iarna aceasta. Şi vor tremura de frig la propriu dacă nu au de unde să facă rost de câteva mii de lei pentru a-şi cumpăra banalul lemn, care a devenit un lux. Din cauza unui blocaj legislative, România se confruntă pentru al doilea an la rând cu o lipsă acută de resurse lemnoase.

Interdicţiile legale au scumpit dramatic lemnul care ajunge pe piaţă. Cea mai mare parte este preluat de procesatori, care-şi permit să ofere mulţi bani, în timp ce populaţia trebuie să se mulţumească cu resturile. În condiţiile în care din cele opt milioane de gospodării din România jumătate se încălzesc cu lemne de foc, o familie ajunge să cheltuie şi câte 600 lei pentru un metru cub de lemne. Statul, prin Romsilva, poate scoate pe piaţă cel mult trei- patru milioane de metri cubi pe an, însă necesarul populaţiei este dublu, de circa şapte milioane metri cubi. Mai mult, oferta Romsilva se adresează abia în ultimul rând oamenilor, pentru că primează interesele companiilor.

85% din lemn, direct la firme

Într-un răspuns oferit “Jurnalului Naţional”, regia de stat arată că administrează  mai puţin de jumătate din fondul forestier naţional, cea mai mare parte a pădurilor aflându-se în proprietatea unităţilor administrative sau privată. Anul acesta, Romsilva a exploatat doar 15% din volumul aprobat pentru recoltare, restul fiind oferit firmelor autorizate pentru exploatarea şi comercializarea lemnului, inclusiv a celui de foc.

Lemnul de stat, de trei ori mai ieftin

“Estimăm că la populație ajung, direct sau indirect, peste 4 milioane de metri cubi lemn de foc din pădurile de stat administrate de Romsilva”, susţine regia. “Până la 24 noiembrie, Romsilva a furnizat direct populației un volum de 904 mii de metri cubi lemn de foc, la un preț mediu de 149 de lei/metru cub. Estimăm că în acest an vom furniza direct populației cu 20% mai multe lemne de foc ca anul trecut. În 2016, Romsilva a livrat direct populației 838,6 mii de metri cubi, la prețul mediu de 145 de lei/metru cub”, se mai arată în răspuns.

3.145.793 hectare de păduri se află în proprietatea statului

Romsilva anunţă că, în urma schimbărilor legislative, în 2018 va putea exploata în regie proprie 40% din lemn, ceea ce înseamnă şi o majorare a volumului de lemn de foc livrat populaţiei.

 

 

×
Subiecte în articol: lemnele de foc