x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul coboară puternic. Cum ne salvăm economiile

Leul coboară puternic. Cum ne salvăm economiile

de George Sarcinschi    |    22 Noi 2019   •   09:15
Leul coboară puternic. Cum ne salvăm economiile

Creșterea constantă a cursului euro-leu din ultimele zile ar putea ridica anumite semne de întrebare referitoare la direcțiile optime pentru eventuale plasamente investiționale. Cu toate că anumiți analiști estimează o continuare a trendului ascendent pentru moneda europeană, până la sfârșitul anului, raportarea la o prognoză coerentă chiar și pe termen scurt este, în acest sens, cel puțin dificilă. Oamenii de afaceri recomandă o prudență în privința investițiilor, care să se reflecte într-o maximizare a randamentelor de economisire și într-o diversificare a portofoliului în care fondurile sunt alocate.

 

Specialiştii ne recomandă, pentru astfel de perioade, să nu uităm vechea regulă a economisirii, care ne spune “să nu punem toate ouăle în acelaşi coş”.

“În acest moment, o variantă ideală ar fi obținerea unor randamente cât mai bune, dar ținând cont că băncile dau dobânzi aproape de zero pentru euro, iar leul nu pare să prezinte perspective de redresare prea grozave, o soluție actuală de economisire în monedă ar fi o diversificare a plasamentelor atât în lei, cât și în valută, până la o stabilizare a cursului”, a declarat, pentru Jurnalul, Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

El a precizat că o soluție alternativă de economisire pentru investitorii conectați la piața financiară și care dispun de suficiente resurse pot opta în perioada următoare și pentru plasamente în fonduri mutuale, în obligațiuni de stat sau private și chiar în achiziția de aur, care a înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă.

“Aceste opțiuni pot reprezenta o stabilitate a economiilor, cel puțin pe termen scurt, care ar permite, nu un câștig maxim, dar nici o pierdere considerabilă”, a afirmat Iacob.

Asigurarea activelor, o prioritate

Potrivit lui Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), una din prioritățile mediului de afaceri, care se raportează preponderent la leu este asigurarea activelor pe termen lung și mediu.

“Principala preocupare a mediului de business local este în acest moment să își asigure expunerea activelor actuale și, eventual, o soluție posibilă pentru a reuși acest lucru ar fi o contrabalansare a acestei expuneri a activelor în euro și dolari, cel puțin până în luna martie a anului viitor, a declarat, pentru Jurnalul, președintele AOAR.

4,8 lei pentru un euro, cursul estimat de analiștii financiari pentru sfârșitul lui 2019

Cinci recorduri minime în numai opt zile

Leul a coborât puternic în ultima perioadă în faţa euro. Cursul oficial afişat de Banca Naţională a României (BNR) a înregistrat nu mai puţin de cinci recorduri istorice absolute, în decurs de opt zile calendaristice. Astfel, pe 14 noiembrie, cursul a fost de 4,7669 lei pentru un euro. Cea mai ridicată valoare de până atunci fusese consemnată cu destul de mult timp în urmă, respectiv 4,7648 lei/euro, pe 25 ianuarie 2019. Patru zile mai târziu, pe 18 noiembrie, nivelul a urcat la 4,7729 lei pentru un euro. În următoarele trei zile consecutive, cursul a crescut constant, la 4,7759 lei/euro pe 19 noiembrie, 4,7776 lei/euro pe 20 noiembrie şi 4,7808 lei/euro pe 21 noiembrie.

×