x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul este prea puternic faţă de performanţele economiei

Leul este prea puternic faţă de performanţele economiei

de Daniela Ivan    |    23 Iul 2018   •   11:20
Leul este prea puternic faţă de performanţele economiei
Sursa foto: Victor Stroe

Moneda naţională este prea puternică comparativ cu performanţele economiei româneşti, spune economistul-şef pentru CEE al UniCredit, Dan Bucşa. Acesta consideră că o valoare mai apropiată de realitate a cursului ar fi de 5 lei pentru un euro, însă BNR va ţine leul puternic de frica inflaţiei.

 

O analiză efectuată de UniCredit arată că leul este cu aproximativ 16-17% mai puternic decât zlotul (moneda naţională a Poloniei) şi forintul (moneda naţională a Ungariei), comparativ cu nivelul din 2009.

Numai în primul trimestru al acestui an, moneda naţională a pierdut aproape 10%, în termeni de competitivitate, conform evoluţiei cursului de schimb real, ajustat cu costul unitar al forţei de muncă, însă acest lucru nu se reflectă în cursul de schimb. „Credem că Banca Naţională va continua să ţină cursul undeva sub 4,70 din cauza efectului pe care deprecierea l-ar putea avea asupra inflaţiei. Avem cea mai mare inflaţie din regiune. Nu ne prea permitem şi o contribuţie a leului la inflaţie”, a completat Dan Bucşa.

Referitor la inflaţie, economistul a precizat că cea mai mare parte a acesteia, aproximativ trei puncte, este rezultatul măsurilor fiscale luate în 2017: „Impactul lor (al măsurilor fiscale - n.r.) va începe să iasă în septembrie, până în ianuarie anul viitor. Dar inflaţia nu va scădea cu trei puncte, pentru că sunt alţi factori care o împing în sus. Unul dintre ele sunt salariile, celelalte sunt preţurile alimentelor şi ale combustibililor”.

Dan Bucşa a ţinut să facă o precizare cu privire la reproşurile care i-au fost făcute băncii centrale în ultima perioadă. „S-a dat vina pe banca centrală, că nu face… Dacă cineva crede că banca centrală poate să îndeplinească un mandat dublu – să ţină leul sub control şi dobânzile sub 3% înseamnă că respectiva persoană nu prea a înţeles macroeconomie. Nu se poate! Nu se poate un deficit de cont curent care nu este finanţat, cu o inflaţie care va rămâne peste 3%, probabil, şi cu riscul ataşat în acest moment ţărilor emergente. Nu se poate! Ce încearcă banca centrală în acest moment este eroic, dar cred că ar fi probabil mai bine să se întoarcă la o politică mai predictibilă”, a spus economistul.

 

BNR e singura bancă centrală care nu publică, fie şi cu o oarecare întârziere, volumele intervenţiei pe curs

 

Leul a avut o performanţă mai bună decât cea a monedelor vecine, dar aceasta este performanţa BNR, nu a economiei, spune economisitul-şef pentru CEE al UniCredit, Dan Bucşa

 

 

×