x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liber la scăldat. Marea Neagră este curată

Liber la scăldat. Marea Neagră este curată

de Adrian Stoica    |    12 Iun 2019   •   12:09
Liber la scăldat. Marea Neagră este curată

Potrivit ultimului raport anual al Comisiei Europene și al Agenției Europene de Mediu, privind calitatea apelor pentru scăldat, peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa îndeplinesc standardul de calitate „excelent”. În România, toate cele 50 de zone pentru scăldat monitorizate au obținut cel puțin calificativul “satisfăcător”. Raportul se bazează pe datele din 2018, însă rezultatele indică faptul că în această vară turiştii care vor ajunge pe litoralul românesc vor avea cea mai bună apă pentru îmbăiere, arată Comisia Europeană.

Marea majoritate (95,4%) din cele 21.831 de zone pentru scăldat situate în cele 28 de state membre ale UE, la care s-au adăugat Albania și Elveția, au îndeplinit cerințele minime de calitate prevăzute de normele UE. Ţările cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate nesatisfăcătoare a apei sunt Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6%), Franța (54 de zone sau 1,6%) și Spania (50 de zone sau 2,2%).

 

28 de zone excelente

 

În România, au fost monitorizate 50 de zone, din care 49 se află pe litoralul Mării Negre. Din punctul de vedere al apelor care au obţinut calificativul „excelent“, ne plasăm, statistic, pe ultimele locuri din UE, cu un procent de 56%, în condiţiile în care media UE este de 85,1%. Asta înseamnă că din cele 50 de zone monitorizate, doar 28 sunt “excelente”. Spre deosebire de alte multe ţări, monitorizarea a scos în evidenţă că nu avem nicio zonă improprie scăldatului, 20 de situri (40%) obţinând calificativul “bun”, iar două (4%) “suficient”.

 

Stăm mai bine ca bulgarii pe hârtie

 

Deşi litoralul bulgăresc atrage an de an tot mai mulţi turişti români, calitatea apei la noi este mai bună, vecinii noştri de la sud înregistrând un procent de 52,6% în ceea ce priveşte apele cu calificativ “excelent”. Asta dacă citim doar procentele. De fapt, ei stau chiar mult mai bine ca noi. În timp ce România a monitorizat 50 de zone, Bulgaria a monitorizat 95, astfel că la ei 50 de zone sunt foarte bune pentru scăldat, în timp ce la noi doar 28. De asemenea, în timp ce la ei 36 de locaţii au obţinut calificativul “bun” (37,9% din total), noi avem 20 de zone (40%).

 

Polonezii ne scufundă procentele

 

La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte Polonia, unde doar 28% din apele pentru scăldat au fost notate ca fiind “excelente”. În condiţiile în care această ţară a monitorizat 483 de zone, 135 sunt “excelente”, adică de aproape patru ori mai multe decât la noi. De asemenea, în timp ce la ei doar 5,4% dintre ape au primit calificativul “bun”, procentul se traduce prin 26 de zone.

 

Situaţia se inversează dacă vorbim despre Slovacia. Cu doar 32 de zone monitorizate, ei au 56,3% zone de scăldat cu calificativul “excelent”. Raportat la zonele monitorizate, asta înseamnă 18 situri, cu două mai puţine decât noi, care avem un procent de 40.

 

Cea mai cristalină apă

 

În patru țări, cel puțin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate excelentă a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Malta (98,9%), Austria (97,3%) și Grecia (97%).

 

Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România și Slovenia au obținut cel puțin calificativul “satisfăcător”.

 

După ce sunt evaluate apele

Contaminarea apei prin bacterii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, mai ales dacă acestea se găsesc în locurile cu apă pentru scăldat. Calitatea acestor ape este evaluată din punctul de vedere al conţinutului de germeni periculoşi, conform Directivei UE 2006/7/CE A Parlamentului European şi a Consiliului European din 15 februarie 2006 privind gestionarea calității apei pentru scăldat. Aceasta stabileşte nivelurile maxime de bacterii periculoase: enterococi intestinali (UFC/1.000 ml) şi escherichia coli (UFC/1.000 ml) - cunoscută mai popular sub denumirea de E.coli, pentru ca apele să fie încadrate în una din categoriile: excelentă, bună, satisfăcătoare şi nesatisfăcătoare.

 

×