x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liberalizarea pieţei gazelor, ȚEAPĂ pentru consumatori

Liberalizarea pieţei gazelor, ȚEAPĂ pentru consumatori

de Adrian Stoica    |    28 Oct 2015   •   19:38
Liberalizarea pieţei gazelor, ȚEAPĂ pentru consumatori

Liberalizarea pieţei gazelor naturale a început în 2001, iar după 14 ani constatăm că una ni s-a promis atunci, şi alta s-a întâmplat. Preţul s-a dublat în ultimii 10 ani, consumul s-a redus drastic, iar pe piaţa reglementată preţul a ajuns mai mare decât pe piaţa concurenţială, la consumatori comparabili, deşi este subvenţionat.

În ultimii 10 ani, consumul de gaze naturale a scăzut în România cu circa 5 miliarde de metri cubi, iar în cazul în care situaţia se va menţine, consumul îşi va cotinua declinul. Pe piaţa reglementată, preţul, cu toate că este subvenţionat, este mai mare decât cel de pe piaţa concurenţială, ceea ce generează profituri mult mai mari pentru jucătorii din această piaţă. „Companiile de pe piaţa reglementată au un profit garantat de 7%, la care se adaugă un altul obţinut din externalizarea anumitor servicii, care ajunge undeva la 12%, ceea ce înseamnă un profit cumulat de aproape 20%, susţine Dumitru Chisăliţă, expert consultant în domeniul gazelor. Din cauza greutăţilor financiare, sunt consumatori care nu mai pot plăti gazele şi se închid, unii optează pentru un alt tip de combustibil, dar închiderea consumatorilor aferenţi unei reţele face ca aceste gaze să se scumpească încontinuu. „Aceste creşteri sunt generate de faptul că operatorii au costurile fixe cu reţeaua, şi anume costurile cu investiţia iniţială, la care se adaugă costurile operaţionale (licenţe, taxe, salarii, energie, pază etc). Costurile erau raportate la o cantitate transportată de 18 miliarde de metri cubi în 2003, dar ele au fost menţinute şi la o cantitate mai mică transportată, astfel că presiunea costurilor s-a transferat pe tarife”, susţine Dumitru Chisăliţă. La scăderea consumului au contribuit creşterea tarifelor de transport de peste trei ori şi majorarea tarifelor de distribuţie de circa şase ori. În realitate, la distribuţie, creşterea este de peste 10 ori pentru că la nivelul lui 2000, în tariful de distribuţie intrau şi alte costuri pe care acum un consumator le plătește separat.

„Metodologia de stabilire a tarifelor este în defavoarea clienţilor, cerându-le plata unor tarife suplimentare de fiecare dată când cantitatea vehiculată prin sistem scade, şi favorizează operatorii care nu trebuie să facă nimic la scăderea cantităţii vehiculate, exceptând solicitarea creşterii tarifelor”.
Dumitru Chisăliţă, expert consultant în domeniul gazelor naturale

×
Subiecte în articol: gaze pretul gazelor