x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liberalul-șef din Dracea umflă milioane de lei de la stat de când s-a ales primar

Liberalul-șef din Dracea umflă milioane de lei de la stat de când s-a ales primar

de Cristian Anton    |    15 Mai 2018   •   09:05
Liberalul-șef din Dracea umflă milioane de lei de la stat de când s-a ales primar

Cristian Adrian Tismănaru este din 2016 primarul PNL al comunei teleormănene Dracea, iar succesul în politică a coincis cu un boom al afacerilor sale. Într-un singur an, firma sa, Cristiţă SRL, a primit 20 de milioane de lei de la stat, prin contracte încheiate cu primăriile vecine. Nu putem şti însă care este impactul asupra bunăstării sale materiale, pentru că pe site-ul primăriei Dracea nu există nicio declaraţie de avere, iar portalul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nu mai funcţionează de câteva zile. Liberalul devenit milionar după alegerea sa ca primar mai are de lămurit şi incidentele de acum trei ani, când mai mulţi localnici din Bogdana l-au acuzat că i-a bătut cu bâta.

Primăria comunei teleormănene Crângu a atribuit pe 04.04.2018 un contract pentru modernizarea drumurilor din localitate firmei Cristiţă SRL din Dracea, în valoare de 4.035.066,14 lei, fără TVA, bani din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Câteva zile mai devreme, pe 26.03.2018, aceeaşi Cristiţă SRL primea şi de la primăria din Drăgăneşti- Vlaşca un contract de 1.590.485,02 lei, fără TVA, pentru construcţia unei grădiniţe cu patru săli de clasă. Atâtea milioane pentru o mică firmă de construcţii din Teleorman, într-un interval aşa de scurt, repezintă o adevărată mană cerească pentru patronul său. Unicul asociat al Cristiţă SRL este Cristian Tismănaru, un afacerist care a început să primească bani frumoşi de la stat de când a devenit primarul PNL al comunei Dracea.

Profit de patru ori mai mare

În iunie 2016, după alegerea sa ca primar, Cristian Tismănaru l-a numit administrator al firmei pe Marius Cristian Rădulescu, un avocat care manageriază şi cealaltă afacere a politicianului, Mirumar SRL. Cristiţă SRL are puncte de lucru şi în comunele Putineiu şi Crângu, adică acolo unde firma primarului din Dracea a primit mai mult contracte. Societatea a raportat pentru anul 2017 afaceri de 3,9 milioane lei, un salt de 50% faţă de anul anterior, când declara o cifră de afaceri de 2,6 milioane lei.

20 milioane de lei este valoarea totală a contractelor prinse de primarul din Dracea în comunele din Teleorman

De asemenea, Cristiţă SRL a înregistrat anul trecut un profit net de 344.000 lei, de patru ori mai mare decât cel din 2016. Nici nu avea cum, din moment ce primarul din Dracea s-a lipit în draci de banii primăriilor vecine. Într-un singur an, din 2017 până în prezent, firma liberalului Tismănaru a primit 15 contracte, din care 10 prin încredinţare directă.

Decembrie 2017, cu noroc la contracte

În afara celor două contracte de anul acesta, de la Crângu şi Drăgăneşti- Vlaşca, firma primarului din Dracea a mai semnat înţelegeri cu primăriile din Crângeni (6,6 milioane lei pe 20.12.2017, pentru un sistem de canalizare), Călmăţuiu de Sus (5,7 milioane pe 04.12.2017, tot pentru un sistem de canalizare) şi Sârbeni (un milion de lei pe 24.02.2017 pentru modernizarea unei şcoli). Bani frumoşi a încasat Tismănaru şi prin cele 10 contracte primite direct de la colegii săi primari. Trei sunt de la primăria Crângu (toate în decembrie 2017, pentru materiale de construcţie şi închirierea unui încărcător frontal, în valoare totală de 60.000 lei), două de la primăria Călmăţuiu (ambele în aprilie 2017, în valoare de 12.500 lei) şi câte unul de la primăriile din Lunca (126.000 lei în martie 2018), Cosmeşti (9.600 lei în decembrie 2017), Putineiu (4.600 lei în noiembrie 2017), Răsmireşti (88.000 lei în septembrie 2017) şi Crângeni (3.800 lei în aprilie 2017).

Trimis în judecată după ce a bătut o femeie

Norocul care a dat peste Cristian Tismănaru de când e primar aduce aminte de bătăile pe care le-a dat şi el sătenilor pe când era doar un simplu om de afaceri. În septembrie 2017, Judecătoria Alexandria a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Cristian Adrian Tismănaru, trimis în judecată în stare de libertate pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Acţiunea vine pe baza unui rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria încă din 2015, iar parte vătămată este Ştefana Siteavu, consilier local în comuna Bogdana.

Cristian Tismănaru a fost ales primar pe listele PNL, dar toată lumea îl ştia drept un apropiat şi sponsor al PSD

Totul a pornit de la pământ, Tismănaru fiind acuzat că a luat cu forţa terenurile agricole ale mai multor oameni. „Am mers în câmp să ne lucrăm terenul împreună cu oamenii şi acolo am fost aşteptaţi de către oamenii lui Tismănaru, care bătuseră tractoristul. Acolo i-am găsit pe domnul Tismănaru Cristian şi Mocanu Lucică care aveau bâte. După ce au bătut tractoristul, au dat cu bâtele în geamurile maşinii în care ne aflam noi, am fost tăiată de cioburi şi am fost lovită la cap. Şi nu e prima dată când am fost lovită . Mai există un dosar penal tot pentru loviri care stă la poliţia din Nanov. Mi s-a spus că se face încă ancheta. M-a ameninţat cu moartea, atât pe mine, cât şi pe un domn de la Asociaţie. O să vorbesc fără niciun fel de reţinere, indiferent de repercusiuni, căci sunt prin adopţie consilier UNPR, dar este împotriva voinţei mele, căci eu n-am fost niciodată de acord cu ceea ce face PSD-ul în acest judeţ căpuşat. Am fost bătute trei persoane de către oameni puşi de el. Dumnealui era acolo şi râdea. I se părea amuzant că nişte oameni erau bătuţi”, spunea Ştefana Siteavu despre Cristian Tismănaru, în octombrie 2015.

 

×
Subiecte în articol: Cristian Adrian Tismănaru dracea