x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţia privind construcţia corvetelor, câştigată de către Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa - surse

Licitaţia privind construcţia corvetelor, câştigată de către Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa - surse

02 Iul 2019   •   16:44
Licitaţia privind construcţia corvetelor, câştigată de către Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa - surse

Asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a primit, în cursul zilei de marţi, o comunicare privind câştigarea licitaţiei referitoare la construcţia corvetelor, au declarat, pentru AGERPRES, surse din industria navală constănţeană şi de la nivelul MApN.

Potrivit surselor menţionate, acest rezultat privind contractul referitor la corvete să fie anunţat public în zilele următoare de către contractor, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Surse din cadrul Ministerului Apărării Naţionale au declarat, marţi, pentru AGERPRES, că procedura de atribuire a contractului pentru producerea celor patru corvete militare a fost finalizată, câştigătoare fiind desemnată asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. Raportul întocmit de Departamentul pentru armament din MApN a fost înaintat ministrului Gabriel Leş, care a luat act de rezultatul licitaţiei. De asemenea, Departamentul pentru armament urma ca în cursul zilei de marţi să informeze ceilalţi doi competitori cu privire la rezultatul licitaţiei, au mai precizat sursele menţionate.

Procedura referitoare la atribuţia contractului privind construcţia corvetelor a fost suspendată în urmă cu o jumătate de an în urma înregistrării în justiţie a unor plângeri administrative sau penale.

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie a.c. de Ministerul Apărării Naţionale (MAN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii.

Reprezentanţii MApN au invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa (ŞNC), parte la Asocierea cu Naval Group Franţa, solicita anularea HG 48/2018, ca principal impediment în finalizarea procedurii de desemnare a câştigătorului licitaţiei. ŞNC a cerut în octombrie 2018 anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice. ŞNC a depus în februarie în instanţă o cerere de renunţare la această acţiune.

De asemenea, o contestaţie referitoare la derularea procedurii de atribuire a contractului a fost depusă de compania navală italiană Fincantieri, competitor în licitaţia respectivă, la care a mai participat şi grupul olandez Damen. Şi Fincantieri a renunţat între timp la acţiunea deschisă în instanţă.

Guvernul României anunţa în 2018 începerea procedurilor de cumpărare a patru corvete militare multifuncţionale, o condiţie pentru atribuţia contractului estimat la cel mult 1,6 miliarde de euro fiind ca navele să fie construite pe un şantier naval din ţara noastră. AGERPRES

×
Subiecte în articol: achiziție corvete