x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţie cu dedicaţie la Complexul Rovinari

Licitaţie cu dedicaţie la Complexul Rovinari

de Gabriela Mladin    |    11 Iul 2007   •   00:00
Licitaţie cu dedicaţie la Complexul Rovinari
Sursa foto: Gabriela Mladin/

O afacere de sute de milioane de euro a ajuns pe măna suedezilor de la Alstom in urma unei licitaţii organizate la Rovinari. Consorţiul Alstom a căştigat licitaţia pentru modernizarea instalaţiei de desulfurare a termocentralei, chiar dacă oferta acestuia era mai scumpă decăt a contracandidaţilor.

Suspiciuni - oferta căştigătoare costă cu 27 de milioane de euro mai mult

O afacere de sute de milioane de euro a ajuns pe măna suedezilor de la Alstom in urma unei licitaţii organizate la Rovinari. Consorţiul Alstom a căştigat licitaţia pentru modernizarea instalaţiei de desulfurare a termocentralei, chiar dacă oferta acestuia era mai scumpă decăt a contracandidaţilor.

Complexul Energetic Rovinari a avut parte de cea mai mare licitaţie organizată pănă in prezent. Vorbim despre o afacere de sute de milioane de euro care vor fi investiţi intr-o staţie de desulfurare la termocentrală. Investiţiile sunt impuse de legislaţia europeană pentru a permite funcţionarea complexului. Pentru realizarea unui asemenea obiectiv a fost nevoie de o licitaţie internaţională, care a fost organizată la Rovinari. Două mari consorţii s-au "luptat" pentru căştigarea licitaţiei, de o parte suedezi, italieni şi romăni, şi de cealaltă parte, chinezi in parteneriat cu alţi italieni. A căştigat firma care a prezentat oferta cea mai scumpă, şi de aici au inceput şi suspiciunile. Analişti avizaţi susţin că membrii comisiei de licitaţie şi-au canalizat atenţia doar spre un singur ofertant, care trebuia să căştige cu orice preţ, chiar şi cel mai mare. Asta pentru că aşa ar fi primit ordin chiar de la ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Evident, toţi neagă un asemenea amestec brutal.

MODERNIZARE. Incă din 2005, Complexul Energetic Rovinari, cele din Turceni şi Craiova au primit avertizări din partea Ministerului Mediului să-şi rezolve problema poluării din termocentrale. După 1 ianuarie 2007, lucrurile au fost foarte clare, pentru funcţionarea termocentralelor in continuare trebuie să existe instalaţii de filtrare a noxelor degajate in aer. Prima instituţie care şi-a făcut documentaţia şi s-a apucat de licitaţia pentru realizarea acestui obiectiv a fost Complexul Energetic Rovinari, care deţine patru cazane in funcţiune, unde trebuie montate astfel de instalaţii. Inaintea licitaţiei, 13 firme au fost interesate de această lucrare, dintre care doar trei cu capital romăn, şi au cumpărat caietul de sarcini elaborat de Complexul Rovinari, care numără peste 3.000 de pagini. Licitaţia a avut loc la 21 februarie 2007, la care s-au prezentat, in final, cinci firme, dar unite in două consorţii. La primul consorţiu, numit ALSTOM Power, s-au asociat Alstom Power Italia, Alstom Power Suedia şi SAEM Energomontaj Romănia. Pentru cel de-al doilea consorţiu, numit INSIGMA, s-au asociat Insigma Technology Co. Ltd. China şi Idreco Italia. Garanţia de participare la licitaţie a fost de căte două milioane de euro. Deşi licitaţia s-a desfăşurat in februarie, rezultatul acesteia a fost dat publicităţii săptămăna trecută. "Termenul de studiere a ofertelor este de şase luni, deci la 21 august am fi putut da rezultatele, pentru că a fost vorba despre o documentaţie laborioasă. Ofertele au trecut prin două subcomisii, cea tehnică şi una economică, şi apoi in comisia mare, care a decis căştigătoarea", a explicat directorul general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, preşedintele comisiei de licitaţie.

SCUMP, DOMNULE. Firma Alstom a prezentat oferta de 162 de milioane de euro pentru realizarea instalaţiei de desulfurare, in timp ce Insigma a venit cu o ofertă de 135 de milioane de euro. In final, comisia a ales firma cu oferta cea mai scumpă. Explicaţia, spun membrii comisiei, se regăseşte chiar in caietul de sarcini, pe care şi cealaltă firmă l-a cumpărat. "In caietul de sarcini se ia in calcul costul instalaţiei plus costul de exploatare. Astfel sunt trecute toate aceste cheltuieli, respectiv consumul de calcar, de electricitate, de apă, de reparaţii şi intreţinere a instalaţiei şi costul punerii in funcţiune. Alstom a prezentat cheltuielile cele mai mici, insă instalaţia costă mai mult. Aparent, este o ofertă cu un preţ mare, insă instalaţiile sunt unele mult mai performante decăt cele prezentate in cealaltă ofertă, de acea şi cheltuielile de exploatare sunt mai mici. Ne-au interesat aceste costuri, pentru că nu dorim să creştem preţul megawatului, iar firma Alstom a făcut un calcul prin care in şapte ani se recuperează aproape 100 de milioane de euro", a declarat Ion Petroniu, şeful Biroului de Sulfurare din cadrul complexului. El mai spune că firma căştigătoare a incheiat un contract cu CE Rovinari prin care este penalizată cu 10% din valoarea contractului dacă nu va pune in funcţiune instalaţia pănă la 1 ianuarie 2009. Un alt contract a fost intocmit intre Alstrom şi complex, prin care timp 20 de ani, termenul de garanţie al lucrării, sunt obligaţi să plătească despăgubiri care constau in costurile de exploatare, in situaţia in care nu respectă cele declarate in ofertă.

Intervenţia ministrului Economiei negată

Despre celelalte suspiciuni legate de intervenţia ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, in alegerea firmei, membrii comisiei susţin că nu este nimic adevărat. Comisia de licitaţie a fost condusă de Laurenţiu Ciurel, cel care in februarie era directorul de investiţii al complexului, şi a fost formată din Ion Pisc, director al termocentralei, Maria Scurtu, director economic, Ion Iliescu, director comercial, Ion Vioreanu, şef al Unităţii de Management al Proiectului şi consilierul juridic al CE Rovinari, Adrian Stăncioi. Ultimii doi membri se află in concediu de odihnă şi nu au putut fi contactaţi, insă ceilalţi au negat aceste informaţii.

"Nici vorbă să fi intervenit ministrul. La minister s-a ţinut legătura cu Ioana Apan, iar ministrul nici nu ştia care sunt firmele participante. Nici un membru al comisiei nu a fost chemat la Bucureşti şi nici nu am auzit să se fi făcut presiuni asupra lor", a explicat preşedinte comisie de licitaţie, Laurenţiu Ciurel, care este şi membru al Partidului Naţional Liberal. Acesta a devenit membru al PNL cu puţin inainte de a fi numit director general la termocentrală.

Consultanţă pentru preţ

Pentru a fi siguri că oferta aleasă este şi cea bună, conducerea Complexului Rovinari a solicitat o analiză a acesteia la două firme de consultanţă. Cheltuielile au fost suportate de complex. Prima firmă care a prezentat recomandarea ca Alstom să căştige licitaţia a fost Vattenffal Power Consultant din Suedia, care a dat asigurări că instalaţia este una bună şi care nu va duce la scumpirea energiei electrice, dacă vor fi respectate toate cele declarate de firmă. A doua firmă a fost una din Romănia, ISPET Bucureşti, cea care a şi proiectat cazanele termocentralei. Institutului i s-a solicitat părerea pentru a vedea care dintre cele două oferte ar fi compatibilă cu instalaţiile deja existente la Rovinari. Firma a explicat că ambele oferte sunt compatibile, insă recomandă firma Alstom, avănd in vedere performanţa instalaţiilor şi a costurilor de exploatare declarate. Membrii comisiei spun că aceste rapoarte ar acoperi suspiciunile apărute in privinţa alegerii ofertei cu cel mai mare preţ.

Credite

Instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere se va realiza din fondurile proprii ale centralei sau va fi finanţată din credite bancare. Deja Complexul energetic Rovinari negociază cu banca franceză Societe Generale contractarea unui credit de 80 de milioane euro, discuţiile urmănd să fie finalizate in luna august. Negocierile vizează garanţiile impuse pentru acordarea creditului, iar dacă discuţiile cu banca franceză vor eşua, imprumutul ar putea fi contractat de la Raiffeisen Bank Viena, a afirmat Ciurel.

×