x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţie cu scăntei la Interne

Licitaţie cu scăntei la Interne

de Gabi Golea    |    02 Aug 2007   •   00:00
Licitaţie cu scăntei la Interne
Sursa foto: ALEX WONG/

Astăzi se reia licitaţia pentru realizarea paşapoartelor electronice. Printre ofertanţi se numără şi Bundesdruckerei Gmbh, despre care presa germană a relatat că are grave probleme financiare şi a umflat preţurile de zece ori la actualele paşapoarte romăneşti.



Ministerul Internelor reia astăzi licitaţia pentru realizarea paşapoartelor electronice. Noile documente trebuiau puse in circulaţie incă din ianuarie 2007, dar numeroasele scandaluri care au insoţit procedura de licitaţie au dus la amănarea momentului.

Organizarea licitaţiei de astăzi a fost transferată la Ministerul Internelor de premierul Tăriceanu in urma numeroaselor scandaluri mediatice care au insoţit licitaţia organizată anul trecut de RA-APPS. Intre probleme se numără şi grava situaţie financiară a Bundesdruckerei Gmbh, una dintre firmele ofertante.


SUB PRESIUNE. Firma nemţească, fosta imprimerie de stat a Germaniei, deţine deja contractul de tipărire a actualelor paşapoarte romăneşti. In virtutea acestor reacţii, Guvernul a incercat să atribuie direct firmei germane contractul pentru paşapoartele electronice. In urma reacţiilor presei, privind ilegalitatea operaţiunii, Guvernul a luat decizia ca RA-APPS să organizeze o licitaţie. La licitaţia din 2006 au participat 24 de firme şi s-au calificat Bundesdruckerei GmbH, Germania şi UTI Systems Bucureşti, in asociere cu Imprimeria Naţională Franţa. Licitaţia a fost contestată incă dinainte de deschiderea ofertelor. Contracandidaţii au sesizat că Bundesdruckerei Gmbh "este indatorată masiv şi nu-şi poate permite finanţarea proiectului". In cele din urmă, RA-APPS a respins ambele oferte pe motiv că nu indeplinesc prevederile legislative privind achiziţiile publice şi a decis reluarea licitaţiei.


OFERTE.
La inceputul lunii ianuarie, premierul a cerut Ministerului de Interne să preia atribuţiile de achiziţii a paşapoartelor electronice de la RA-APPS. Interesul pentru realizarea paşapoartelor a rămas constant. La licitaţie şi-au anunţat participarea consorţiul UTI Romănia in asociere cu OBS Austria, Asesoft Romănia in asociere cu PWV Polonia şi evident Bundesdruckerei GmbH.


PROBLEME FINANCIARE
. In ciuda scandalurilor in care a fost implicată, societatea germană a rămas concentrată pe achiziţia paşapoartelor romăneşti. Potrivit unui articol publicat la 10 aprilie de Die Welt, "Bundesdruckerei are probleme financiare serioase, care ar putea avea ca rezultat concedierea a 1.250 de angajaţi. Michael Muller, reprezentantul Partidului Social Democrat din Germania, susţine că marea comandă a Ministerului german de Interne pentru producerea unei noi generaţii de cărţi de identitate va fi oferită Giesecker und Devrient, o firmă concurentă din München. (…) «Dacă nu va obţine o asemenea comandă, nu vor mai fi bani pentru dezvoltarea de noi tehnologii in viitor. Astfel, Bundesdruckerei nu va mai fi capabilă să văndă tehnologii de vărf, ceea ce va duce la noi căderi», susţinea Muller.


IN PRAGUL FALIMENTULUI. Acestea nu sunt singurele probleme financiare pe care le are societatea. Potrivit ziarului Der Spiegel, trustul financiar din care face parte Bundesdruckerei - Authentos Gmbh - s-a aflat de mai multe ori in pragul falimentului. Astfel, potrivit sursei citate, "firma-mamă a Bundesdruckerei - compania berlineză Authentos - s-a aflat de mai multe ori in faţa falimentului. (...) Compania care imprimă bancnote şi documente de identitate are de multă vreme un deficit mare, care nu este acoperit de capitalul propriu. Acest fapt reiese din bilanţurile Authentos. In 2004, deficitul neacoperit de capitalul propriu al Authentos era in valoare de 1.074 miliarde de euro. Datoriile se ridicau la 1.172 miliarde euro. Doar pentru că cei mai importanţi creditori şi-au formulat, total sau parţial, pretenţiile neprioritar, compania a putut fi pănă acum protejată de faliment".


DE VĂNZARE. Gravele probleme financiare au făcut Bundesdruckerei să se concentreze pe cucerirea de noi pieţe in Europa Centrală şi de Est. Bundesdruckerei a căştigat licitaţii pentru realizarea paşapoartelor biometrice in Albania şi Lituania. In ambele ţări, licitaţiile au fost insoţite de scandaluri de presă. In timp ce licitaţia din Albania s-a finalizat printr-un dosar de "Corupţie politică", daune de peste un milion de dolari şi 2 ani de puşcărie pentru cei acuzaţi de prejudicierea bugetului statului, in Lituania intermediarul societăţii germane a fost Algis Klimaitis, un fost agent al KGB.


Indiferent de modul in care au fost obţinute contractele in străinătate nu au reuşit insă să aducă pe linia de plutire Bundesdruckerei. Tocmai de aceea Autenthos, acţionarul majoritar al firmei, a anunţat că vrea să văndă Bundesdruckerei. Intămplător sau nu, printre cei cu care se negociază se numără şi investitori din Rusia.


"Neglijenţă"

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan (foto), a anunţat de curănd că valoarea contractului - 35,5 milioane de euro - incheiat in 2001 cu Bundesdruckerei pentru realizarea actualelor paşapoarte şi livrarea tehnicii aferente, a fost majorată ulterior, nejustificat, prin 11 acte adiţionale. Potrivit ultimului, din aprilie 2007, un calculator costa 13.000 de euro, cu 10.000 mai mult decăt in 2006. După anunţul lui Bolojan, Bundesdruckerei s-a scuzat că a fost o "mică neglijenţă" şi a scăzut valoarea contractului prevăzut de acest act adiţional de la 1,19 milioane euro la 352.962 de euro.

×
Subiecte în articol: economic bundesdruckerei