x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţii de un miliard de lei pentru drumuri

Licitaţii de un miliard de lei pentru drumuri

de Elena Stan    |    05 Mai 2011   •   20:28

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a lansat licitaţia deschisă pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi de interes local din judeţele Neamţ, Iaşi, Călăraşi şi Ialomiţa pentru pe­rioada 2011-2013, în valoare de 1,039 miliarde de lei, fără TVA. Drumurile vor fi reabilitate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Acestea au fost propuse la finanţare de autorităţile publice locale şi sunt preluate în administrare de MDRT pe perioada realizării proiectelor.

Valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru judeţele Neamţ şi Iaşi este de 551,93 milioane de lei, fără TVA (Neamţ – 276,363 milioane de lei, fără TVA, şi Iaşi – 275,567 milioane de lei, fără TVA), iar pentru judeţele Călăraşi şi Ialomiţa este de 487,456 mi­lioane de lei, fără TVA (Călăraşi – 193,863 milioane de lei, fără TVA, şi Ialomiţa – 293,593 milioane de lei, fără TVA). La realizarea lucrărilor se vor respecta standardele de cost stabilite de MDRT pentru aceste ca­tegorii de investiţii din fonduri pu­blice. Criteriul de atribuire al contractului este preţul cel mai scăzut. Nu se acceptă subcontractarea în integralitate a lucrărilor.

Durata contractului de achiziţie publică include durata prevăzută pentru proiectarea şi execuţia lu­cră­ri­lor solicitate (trei ani) şi perioada de rambursare a creditului (maximum şapte ani), dar nu mai târziu de 2020. Durata de garanţie a lucrărilor este de doi ani de la semnarea recepţiei la terminarea lucrărilor. În vederea re­du­cerii costurilor se acceptă folosirea unor soluţii alternative, fără a se afecta caracteristicile prevăzute în nor­mele tehnice.

Potrivit decl­a­ra­ţiei lui Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul MDRT, zilele acestea vor fi publicate licitaţiile pentru ul­timele cinci pachete din cele 19 sau 20 refe­ritoare la modernizarea drumurilor judeţene şi incluse în PNDI. „Azi (joi – n.r.) ar trebui să fie pe SEAP toate pachetele referitoare la drum. Până ieri mai erau doar cinci pachete de postat pe site-ul licitaţiilor publi­ce. Licitaţia va avea loc în iunie”, a de­clarat Eugen Curteanu, citat de Me­dia­fax. Curteanu a mai spus că prin licitaţiile lansate de minister instituţia do­reşte ca piaţa de construcţii să pri­mească şi „o infuzie de energie şi capi­tal”.

×
Subiecte în articol: economia