x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţii: Proceduri rapide pentru achiziţii

Licitaţii: Proceduri rapide pentru achiziţii

de Florina Zainescu    |    09 Mar 2009   •   00:00
Licitaţii: Proceduri rapide pentru achiziţii
Sursa foto: Alex Micsik/

Pentru a grăbi atragerea fondurilor eu­ropene şi a facilita realizarea in­ves­ti­ţi­i­lor, Guvernul a modificat, prin ordonan­ţă de urgenţă, legislaţia achiziţiilor pu­blice, scurtând termenele de organizare a licitaţiilor. Contestarea în instanţă a li­ci­taţiilor se va putea face doar după pla­ta unei taxe de timbru de 2% din valoa­rea contractului.



"Am dorit ca prin aceste mo­di­fi­cări să eliminăm barierele birocratice, să întărim controlul şi transparenţa cheltu­i­rii banilor publici şi să scurtăm termene în domeniul achi­zi­ţi­i­lor publice pentru ca proiectele de in­ves­ti­ţii pe care ni le-am propus să se reali­ze­ze la timp", a anunţat premierul Emil Boc, după luarea deciziei.

După intrarea în vigoare a ordonanţei, procedura de organizare a unei licitaţii nu va dura mai mult de 30 de zile. "Erau termene mari care duceau ca, de la luarea unei decizii până la ab­sorb­­ţia banilor, să avem până la 380 de zile. Orice licitaţie nu mai du­rea­­ză decât maximu 30 de zile", a declarat şi vicepremierul Dan Nica.

Nica spune că modificarea legislaţiei este realizată în conformitate cu Directiva Europeană care prevede că în situaţia cri­zei economice statele membre pot adop­ta măsuri de reducere a acestor pe­ri­oa­de. Astfel, termenul de publicare a anun­ţului pentru licitaţii deschise a fost redus de la 28 de zile la 20 de zile, iar cel de publicare a anunţului pentru licitaţii restrânse, de la 16 zile la 10 zile. Termenul de publicare a anunţului pentru organizarea unei licitaţii prin dialog competitiv a fost, de ase­me­nea, redus, de la 30 de zile la 20 de zi­le. Intervalul în care autorităţile con­trac­­tan­te trebuie să încheie un contract de achi­zi­ţii publice a fost redus la maximum 20 de zile. Acest termen poate fi prelungit cu încă 20 de zile doar în mod excepţional şi cu acordul autorităţii ierahic superioare.

Potrivit ordonanţei, autoritatea con­trac­tantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 100.000 de euro pentru contractul de furnizare şi cel de servicii (faţă de 75.000 de euro în pre­zent) şi de 750.000 de euro pentru contractul de lucrări (500.000 de euro în prezent). Autoritatea contractantă pri­meş­te dreptul de a achiziţiona direct produse, servi­cii sau lucrări, cu condiţia ca valoarea aces­to­ra să nu depăşească 15.000 de euro (10.000 de euro, în prezent).

PROCESE GRĂBITE
Contestarea rezultatului unei licitaţii prin cerere de chemare se face în cel mult 10 zile, iar primul termen de judecată va fi stabilit de instanţă în cel mult 20 de zi­le. Hotărârea instanţei va fi pronunţată în 3 zile şi comunicată în 5 zile, recursul la pri­­ma instanţă putând fi introdus în maximum 5 zile. În ordonanţă sunt pre­văzute măsuri şi împotriva procesoma­ni­lor: cei care contestă în instanţă rezulta­tul unei licitaţii de atribuire a unui contract de achiziţii publice vor plăti o taxă de timbru de 2% din valoarea contractului. "Există o practică prin care anumite firme care nu aveau nici o intenţie să câş­tige licitaţia, blocau procesul în speranţa că vor obţine pe o cale sau alta anumite sume de bani din partea firmelor care erau clasate pe primul loc sau pe primele locuri. Dacă vrei ca să utilizezi acest sistem nu poate nimeni să îngrădească ac­cesul la justiţie –, dar se va introduce o taxă de timbru în valoare de 2% din va­loa­rea contractului. Ai câştigat, te poţi îndrepta să-ţi recupe­re­zi banii. Ai pierdut, banii respectivi i-ai pierdut", a de­cla­rat vicepremierul Nica.

Totuşi, această ordonanţă nu lămureşte anumite aspecte. În cazul în care instanţa dă dreptate celui care a contestat licitaţia, ce se va întâmpla cu contractul care a fost deja încheiat? Vor fi obligate firmele câş­ti­gă­toare să returneze banii încasaţi de la stat? În felul în care a fost prezentată or­do­nan­ţa de Dan Nica, guvernanţii par a se fi gândit numai la urgentarea procedu­ri­lor, nu şi la posibilitatea ca autoritatea contractantă să gre­şeas­că. Mai ales că ma­jorarea plafonului la care se pot face atribuiri directe va pu­ne sub semnul întrebării corectitudinea contractelor.

Un alt semn de întrebare se pune asu­pra rolului care îi va reveni Consiliul Na­ţi­o­nal de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), acum că s-a decis urgentarea procedurilor. Premierul Boc spune că CNSC va rămâne "o structură aşa cum este în momentul de faţă".

×
Subiecte în articol: economic licitaţii