x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţiile, verificate înainte de dedicaţie

Licitaţiile, verificate înainte de dedicaţie

de Elena Stan    |    04 Aug 2011   •   21:00
Licitaţiile, verificate înainte de dedicaţie

Documentatia de atribuire a licitatiilor va fi verificata de angajatii Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) inainte de inceperea procedurii de atribuire, potrivit modificarilor Hotararii de Guvern 925/2007 privind organizarea ANRMAP. Mo­dificarea a fost facuta de autoritatile romane ca urmare a solicitarii Comisiei Europene. Recent, Comisia Europeana a sistat platile pentru Axa 2 a programului Operational Sectorial (POR) din cauza unor deficiente constatate la contractele derulate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea.

"In raport se vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii pu­blice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare", potrivit MDRT.

Verificarea documentatiei va dura circa doua saptamani si va fi efectuata prin mijloace electronice, prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice. "Este un termen de 14 zile pentru verificarea acestei do­cumentatii, ramanand evident, conform Ordonantei 34/2006, termenul de validare a anuntului, de 3 zile", a declarat Cristina Traila, presedintele ANRMAP.

"Practic, autoritatile contractante vor trimite documentatia de atribuire pentru a fi verificata de ANRMAP inainte de a publica anuntul si astfel se va controla daca dosarele nu sunt pregatite cumva spre a fi atribuite «cu dedicatie»", potrivit ANRMAP.

Verificarea vizeaza contractele de achizitie publica finantate cu bani de la bugetul de stat, dar si pe cele din fonduri europene a caror valoare estimata este mai mare decat echivalentul in lei a 15.000 de euro, reprezentand pragul de la care exista obligativitatea aplicarii unei proceduri de achizitie publica.

Pentru aplicarea noului sistem, organigrama ANRMAP a fost suplimentata cu 50 de posturi. "Auto­ri­ta­tilor de management le revine respon­sabilitatea globala in implementarea si derularea pro­iec­telor cu fonduri europene. ANRMAP va avea drept de control prealabil al licitatiilor, respectiv al anuntului de licitatie si documentatiilor de atribuire, Unitatea de Control si Veri­fi­care a Achizitiilor Publice va verifica procedura pe parcursul licitatiilor, iar autoritatile de ma­nagement au responsabilitatea directa a proiectelor dupa licitatie", a declarat premierul Emil Boc. "Rambursarile platite Romaniei de Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare insumau la 24 iunie 2011 circa 650 milioane de euro, adica doar 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013", potrivit datelor prezentate de seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu.

Oricat de multi bani ar primi Udrea, nu-i sunt suficienti
Sistarea recenta a platilor de Co­mi­sia Europeana pentru pro­iec­te­le europene implementate de autoritatile din Romania a "for­tat" Guvernul sa aloce 600 mili­oa­ne de euro, sub forma unui im­pru­mut din veniturile obtinute din privatizare si pastrate in trezorerie, pentru continuarea pro­iec­telor incepute. Desi sistarea s-a facut din cauza deficientelor constatate la contractele derulate de ministerul condus de Elena Udrea, aceasta institutie primeste acum cei mai multi bani de la Gu­vern. Ministerul Turismului pri­mes­te 980 milioane de lei, ur­mand Mi­nisterul Muncii, cu 405,6 milioane de lei, Ministerul Mediului – 333 milioane de lei, Ministe­rul Transporturilor – 280,5 mili­oane de lei, Ministerul Economiei – 246,4 milioane de lei, Ministerul Administratiei si Internelor – 45,1 milioa­ne de lei, si Secretariatul General al Guvernului – 19,4 milioane de lei. Cu toate acestea, Udrea este tot nemultumita, deoarece "ori­cat de multi bani i-ar fi alocati in acest moment, tot nu ar fi suficienti", potrivit notarilor de pe blog. Udrea sustine ca n-are nici un rost sa se arunce banii obtinuti din surplusul de incasari bugetare pe cresteri de salarii si pensii, deoarece "e mai bine sa-l directionam catre investitii". Banii imprumutati autoritatilor de management trebuie restituiti integral pana la 30 decembrie 2011, in caz contrar Ministerul Finantelor urmand sa calculeze dobanda la suma ramasa de restituit, de la 1 ianuarie 2012 pana la data rambursarii integrale, prin aplicarea unei dobanzi situate la nivelul ratei de politica monetara practicata de Banca Nationala a Romaniei plus un punct procentual. Dobanda va reprezenta venit al bugetului Trezoreriei statului si va fi achitata de autoritatile de management din bugetele proprii.

×