x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoral 2008 de 350 milioane €

Litoral 2008 de 350 milioane €

de Elena Stan    |    02 Sep 2008   •   00:00
Litoral 2008 de 350 milioane €

AFACERE ● Românii au umflat buzunarele hotelierilor
Încasările agenţiilor din pachetele turistice vîndute pentru litoralul românesc depăşesc 350 de milioane de euro. Mai mult, acum agenţiile au venit cu oferte speciale pentru litoral la preţ redus, deoarece se încearcă o prelungire a sezonului pînă la 15 octombrie.



AFACERE ● Românii au umflat buzunarele hotelierilor
Încasările agenţiilor din pachetele turistice vîndute pentru litoralul românesc depăşesc 350 de milioane de euro. Mai mult, acum agenţiile au venit cu oferte speciale pentru litoral la preţ redus, deoarece se încearcă o prelungire a sezonului pînă la 15 octombrie.

Turistul român a rămas baza pentru litoralul nostru. Conform cifrelor furnizate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor din Turism (ANAT), anul acesta numărul turiştilor români ajunşi pe litoral a depăşit 1,4 milioane, în creştere cu circa 15% faţă de perioada similară a anului trecut. Numărul turiştilor străini a scăzut cu 20% faţă de anul trecut, dar chiar şi aşa 100.000 de persoane au petrecut o vacanţă pe litoralul românesc al Mării Negre. "Românii au fost pe litoralul românesc în număr mult mai mare faţă de anul trecut. Astfel, s-a înregistrat o creştere de circa 15% faţă de 2007, ajungîndu-se la peste 1,4 milioane de turişti. Din păcate, a fost înregistrată o scădere de 20% a numărului de turişti străini, ajungîndu-se la 100.000 din cauza scăderii cererii de pe pieţele germane şi scandinave. De asemenea, s-a înregistrat o stagnare a cererii de pe piaţa franceză şi o majorare a cererii de pe piaţa rusească şi belarusă", a declarat Traian Bădulescu, purtător de cuvînt al ANAT.

CÎŞTIGURI. Hotelierii de pe litoral nu au de ce să se plîngă deoarece, una peste alta, sezonul estival a mers bine, ne-a declarat Dragoş Răducanu, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). De aceeaşi părere sînt şi reprezentanţii agenţiilor de turism. "Cifra de afaceri a hotelierilor de pe litoral la sfîrşit de sezon a depăşit nivelul aşteptărilor pentru acest sezon. Estimăm că anul acesta pe litoral  au fost vîndute pachete turistice de peste 350 de milioane de euro. Desigur, vorbim numai de încasările legale, luate în calcul, fără locurile de cazare la negru. Acestea reprezintă o problemă greu de rezolvat, însă circa 90% dintre cei care merg la mare o fac prin intermediul agenţiilor şi numai 10% merg pe cont propriu", ne-a spus Traian Bădulescu. Pe litoral sînt oficial în jur de 120.000 de locuri de cazare cu tot cu locurile din campinguri, însă autorităţile vehiculau la sfîrşit de săptămînă că pe litoral se aflau în jur de 200.000 de turişti, ceea ce înseamnă că diferenţa reprezintă locuri de cazare la negru. "Numărul locurilor de cazare la negru de pe litoral reprezintă o problemă foarte mare. Momentan, autorităţile nu au găsit nici o soluţie pentru rezolvarea problemei, însă noi sperăm să se găsească una, deoarece e vorba de foarte mulţi bani care ar putea ajunge la bugetul de stat", ne-a explicat Dragoş Răducanu.

Reduceri pentru prelungirea sezonului

Persoanele care vor să ajungă la mare în perioada următoare pot beneficia de reduceri substanţiale prin programele sociale "O săptămînă la mare" şi "Litoralul pentru toţi". Astfel, în perioada 1-15 septembrie, FPTR pune la dispoziţia cetăţenilor 4.000 de locuri de cazare prin programul "O săptămînă la mare". Tariful practicat pentru 6 nopţi cazare, fără servicii de masă la hotel de o stea este de 129 lei de persoană, la hotel de două stele este 159 lei, iar la trei stele preţul este de 189 lei. "Merge foarte bine programul acesta. Au fost vîndute în întregime biletele pentru prima serie, iar rezervările pentru următoarea tură este de circa 50%", a spus Dragoş Răducanu. Mai mult, prin programul "Litoralul pentru toţi" derulat de ANAT sînt puse la dispoziţia cetăţenilor 6.000 de locuri de cazare săptămînal. De asemenea, şi la acest program au fost vîndute integral biletele pentru prima tură, iar rezervările pentru perioada următoare merg foarte bine. "Programul nostru caută să prelungească sezonul pe litoral pînă la 15 octombrie şi văd că oamenii cer litoralul", ne-a spus Traian Bădulescu. Prin program, tariful pentru o săptămînă la mare este de 129 de lei de persoană la hotel de o stea, 159 de lei la două stele, 189-340 de lei la patru stele cu sau fără mic dejun şi 465 de lei cu cazare la patru stele.

×
Subiecte în articol: economic cazare litoralul litoral