x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoralul a atras turişti mulţi pe bani mai puţini

Litoralul a atras turişti mulţi pe bani mai puţini

de Elena Stan    |    13 Sep 2011   •   21:00
Litoralul a atras turişti mulţi pe bani mai puţini

Numarul turistilor care si-au petrecut vacanta pe litoralul romanesc a crescut cu 10% in acest an, insa incasarile hotelierilor au inregistrat o scadere de 10%-15% fata de perioada similara a anului trecut. Incasarile operatorilor din turism au fost mai mici anul acesta comparativ cu anul trecut deoarece durata sejurului a fost mai mica, iar turistii au cheltuit mai putin.

'In acest an, pe litoral am avut ceva mai multi turisti fata de 2010, undeva cu 10% mai mult. Asta poate sa ne duca cu gandul ca si veniturile realizate in turismul de litoral au fost mai mari. Din pacate, nu. Au fost mai multi turisti pe litoral, care au cumparat pe bani mai putini, au avut bugete mai sarace si a scazut numarul de innoptari', a explicat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Corina Martin estimeaza ca incasarile hotelierilor si agentiilor de turism au scazut cu 10%-15% anul acesta, una din principalele cauze fiind reprezentata de 'turismul la negru' care se practica pe litoral. 'Din punct de vedere al incasarilor, pot sa spun ca am avut un an ceva mai sarac pentru operatorii din tu­rism, si nu ma refer doar la agentiile de turism, dar in primul rand la proprie­tarii de hoteluri. Probabil ca a fost un an mai bun pentru operatorii din turism neclasificati, cei care se incadreaza in zona aceea de negru', a mai spus presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Elena Udrea vinde hotelurile si vilele de protocol din patrimoniul statului
Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, vrea ca patrimoniul RAPPS sa fie scos la vanzare, prin licitatie publica, deoarece sunt foarte multe structuri turistice de cazare si de agrement care sunt abandonate.

'Ii invit pe toti cei care vor sa investeasca in turism sa se intereseze si sa li se puna la dispozitie lista cu patrimoniul RAAPPS, care va fi scos la vanzare prin licitatie publica. Astazi, un patrimoniu important si valoros turistic aflat in proprietatea statului este abandonat. Cunoastem cazurile celebre de hoteluri carora le-am mai dat o stea, asa... ca sunt ale statului, sa nu le inchidem de tot, care sunt in paragina, sunt prost administrate si sunt surse de venituri pentru directorii temporari numiti in functie acolo. Va trebui sa mediatizam foarte bine posibilitatea de a cumpara, pentru ca ne-am dori chiar sa existe interes pentru obiectivul respectiv', a spus Elena Udrea.

RAAPPS detine zeci de baze turistice la nivel national. Udrea vrea sa vanda si vilele de protocol ale 'fostilor si actualilor nomenclaturisti', aflate in proprietatea statului, si pentru care acestia nu platesc chirie. 'Daca vor sa mai stea in vila respectiva sa o cumpere, sa dea statului banii si sa stea acolo ca un bun proprietar', a continuat Udrea. Operatorii din turism spera ca aceasta masura sa duca la o concurenta in servicii, la reducerea tarifelor si, bineinteles, la dezvoltarea de servicii mai bune, mai performante.

×